Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Куку и д-р Пипи лекуват с вълшебното лекарство смях

БНР Новини
Снимка: личен архив

- Здравей, знаеш ли кои сме ние?

- Клоуни!

- Точно така. Ние обаче сме по-специални клоуни и лекуваме децата с най-старото, най-хубавото, най-магичното лекарство на света...

Има мигове, когато черни облаци обграждат слънцето, и детският свят притъмнява. Вратата обаче леко се отваря – колкото да се подаде един червен нос. И изведнъж смях като преливащо шампанско залива просмукалата се наоколо тъга. Полегнала в болничното легло, превърнала в маска детското лице, прикрила себе си в стерилна в едноцветието си стена, тя се разпръсква, сякаш току-що пукнал се сапунен мехур. В медицинската си чанта д-р Куку и д-р Пипи носят искрящи цветове, заразителен смях и непоклатима вяра. Освен че лекарствата им не горчат, самите те по нищо не приличат на лекарите със строги лица и бели престилки. Д-р Куку /Ива Лапатова/ и д-р Пипи /Янита Кирова/ имат жълта и оранжева коса, изрисувани лица, ярки костюми и... червени носове. Те просто са медицински клоуни.

Медицинският клоун е изключително търпелив и не изразява силни емоции по време на работа – казва д-р Пипи. – Той трябва да покаже на детето, че е добре, че нещата не са лоши и че всичко е по-цветно и по-усмихнато. Всъщност клоунът е част от медицинския екип и по време на някои интервенции, например при слагането на абокат, той има правото да стои до детето и да асистира на лекарите.

СнимкаДнес д-р Куку и д-р Пипи помагат на болните деца в Националната кардиологична болница, а само преди пет години един филм като прожектор осветил сякаш преначертания им път.

Нещото, което истински ни вдъхнови, беше филмът „Пач Адамс” на Робин Уилямс – спомня си Янита Кирова. – В него един доктор слага червения нос и започва да скъсява дистанцията между лекарите и децата, помагайки им по-бързо да се възстановят чрез смехотерапия. Междувременно и двете влязохме в НАТФИЗ и започнахме да приемаме театъра като добро алтернативно средство за социални дейности, за помощ на хора в нужда. А когато самата аз попаднах в болница, си помислих колко би било прекрасно, ако някой по-цветен човек влезе в стаята и ми стане приятел в този тежък момент.

Ива и Янита мечтаят да си отворят смешна лечебница и в момента кандидатстват в конкурса „Промяната” със свой проект. Идеята им е медицински клоуни да обикалят болниците в страната и чрез изразните средства на театъра и смехотерапията да създават по-благоприятна среда за оздравяването на децата. Но двете имат и още по-голяма цел – да основат училище за медицински клоуни, защото вярват, че доброто настроение и положителният поглед към живота, които те създават, са също толкова лечебни, колкото медикаментите.

Снимка

Децата реагират по различен начин - някои се радват, други в първия момент са резервирани и се отпускат едва след като си поговорим – разказва за опита си в детските отделения д-р Куку. – Имаше например едно дете, което се ужасяваше от инжекции, а трябваше да му се сложи абокат. Ние помолихме да присъстваме и тогава то не пророни нито една сълза от страх, защото знаеше, че сме до него. Мисля, че това е история, която доказва, че наистина помагаме в тежки ситуации. Също така имаме кутия за д-р Куку и д-р Пипи – в нея получаваме много хубави писма от децата и те винаги стоят в нашите сърца.

Като например това: “Обичам ви много!!! Вие сте най-добрите лекари на света!” От Дея, която е запълнила целия лист с червени сърца. Ако и вие смятате както децата, че болниците имат нужда от повече лекари като Янита и Ива, можете да отидете на страницата им във Фейсбук „Смешната лечебница на д-Куку и д-р Пипи” и да ги подкрепите.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45