Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дом за шампиони” – благотворителност и иновация в едно

БНР Новини

Общежитие от морски контейнери беше дарено безвъзмездно на 153-то Спортно училище „Неофит Рилски” в София. Организатори на изцяло благотворителната инициатива са предприемачът Звезделин Минчев и арх. Румен Първанов. С техни усилия и средства сградата е построена и обзаведена напълно. Неотдавна младите спортисти се нанесоха и вече живеят там.

Снимка

Проектът представлява двуетажна сграда от 12 морски контейнера с общо осем апартамента – два двустайни, два четиристайни и четири тристайни. Капацитетът на сградата е до 42-ма обитатели. Единият от двустайните апартаменти, намиращ се на приземното ниво, е предназначен за хора с увреждания и е съобразен с изискванията за достъпна среда.

Снимка

Поради иновативната технология работата на терен отнема малко повече от месец – от 1 август до 13 септември. Принципът за изграждане на сградата все още е новост за страната, въпреки че в Холандия подобни проекти са реализирани още през 2006-а година. Сградите от използвани контейнери не само не отстъпват на тези от конвенционалното строителство, но имат и редица преимущества: ниска цена, кратки срокове за изграждане, независимост от атмосферните условия, висока енергийна ефективност.

Снимка

СнимкаБлаготворителното начинание предизвика голям интерес в социалната мрежа Фейсбук, където Звезделин Минчев сподели за проекта:

Преди около седмица бях провокиран много силно от пост във Фейсбук на мой контакт там. Той не беше насочен конкретно към мен, но коментарът гласеше, че всички подобни инициативи, НПО-та и благотворителни фондове не помагат и нищо не вършат, а всъщност само разединяват гражданите. Това силно ме подразни и ме накара да публикувам на личната си страница в социалната мрежа това, което направихме с моя партньор. Бях изключително приятно изненадан от всички поздравления и цялата подкрепа, които получихме. Заля ни положителна енергия, която аз въобще не очаквах. Много хора написаха, че когато имаме друг план, може да се обърнем към тях и че те също желаят да участват по някакъв начин. Това ми дава увереност да продължавам с такива инициативи. Има много желаещи да помагат и може би е нужно някой да ги обедини в подобна идея.

Снимка

Реализираният проект и резултатите от него – от положителните коментари във Фейсбук до детските усмивки, носят вяра на Звезделин Минчев, че промяната към по-добро е възможна:

Това не е първата подобна инициатива на арх. Румен Първанов. Когато го направихме, нашата цел и идея беше да осигурим на децата комфорт – да имат абсолютно всичко, да им е топло, чисто и приятно в едни прекрасни условия. Вложихме доста сърце и усилия. Струваше ни много нерви, тъй като технологията е нова. Мисля, че българското общество е будно и узряло за подобни инициативи. Това много ме радва и ми дава надежда, че нещата в България ще потръгнат. Надявам се, че сме запалили искра за подобни инициативи, най-вече когато те са насочени към децата, защото те са нашето бъдеще.

Снимките са предоставени от Звезделин Минчев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25