Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Караджова: „Нека да пазим „златото” на България"

Завърши конкурсът за фолклорни изпълнители „Пиленце пее“

БНР Новини

В истинско състезание с много участници и възторжена публика се превърна тазгодишното, пето издание на фестивала за народна песен и танц „Пиленце пее“. Той е сред малкото конкурси с фолклорна тематика, които се провеждат в столицата. Участниците са два пъти повече в сравнение с миналата година, и залата на домакините от Общински културен институт – „Красно село“ се оказа тясна, за да побере всички претенденти за отличия, медали и стипендии. Фестивалът носи името на песен от репертоара на голямата народна певица Надка Караджова, която си отиде от този свят преди пет години. По идея на нейната дъщеря Светла Караджова, организатор на конкурса и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, е учредена стипендия за млади изпълнители.


Гран при от конкурса получиха Певчески фолклорни групи от град Каварна. Със златна статуетка бе отличена фолклорната група „Здравец“ от с. Капитановци, община Видин. Същата награда и стипендии получиха няколко деца от цялата страна.

Диана Чаушева и фолклорна група „Здравец“
Носител на най-голямата парична награда и златна статуетка тази година стана малката певица Диана Чаушева от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София.


Нека да пазим „златото” на България, както често наричат фолклора ни – казва Светла Караджова. Зад всяка отлично поднесена песен тя вижда големия труд, положен от нейните колеги – вокалните педагози и преподаватели.

Тук е мястото да кажа: „Поклон, колеги! Вие сте извършили огромен обем работа, вие сте хората, подготвили тези таланти.“ Преподавателите са на изключително високо ниво и от все сърце дават своите знания и умения на  прохождащите в народното пеене. Изборът на победители в конкурсните категории беше много труден, защото се явиха участници, които са равнопоставени по своята дарба. Българският фолклор е изключително интересен като явление. Гениалният български творец е създал такива творби, които вълнуват хората по цял свят. Който се е запалил по фолклора ни, той не се отказва. В Австралия например, в музикалната академия на Сидни, ще видите как студентите пеят „Севдалино моме“. Във Франция, Англия, САЩ вече се провеждат фестивали на клубовете за български танци. Участниците са местни хора, всички с голямо желание учат стъпките на хорàта ни. Има нещо гениално в българския фолклор, което събира и обединява хората, а нашата мисия е да го популяризираме и запазим.

Светла Караджова споделя впечатления за възраждането на интереса към фолклора най-вече в София и големите градове. Дори в клубовете, където се събират млади хора, звучи народна музика и се играят различни хорà. Много посещавани са хоротеките специални места, където се правят надигравания и надпявания – казва Светла Караджова и се връща към фестивала „Пиленце пее“.

Във фестивала тази година участват инструменти, оркестри, танцови формации и всички възможни форми, в които може да се прояви българският фолклор. Явиха се много млади и амбициозни таланти от всички краища на България – Смолян, Мадан, Силистра, Варна, Русе, Видин, Благоевград, Кюстендил, Пловдив и др. София бе представена от талантливите възпитаници на няколко училища. Фестивали като нашия са трамплин за начинаещите, пък и дават стимул за развитие. Аз съм родена в музикантско семейство, където видях как се изгради цялото поколение на майка ми - Валя Балканска, Калинка Вълчева, Калинка Згурова, Кремена Станчева, Василка Андонова, Олга Борисова… Те изведоха българския фолклор до всички световни сцени. Като свидетел на този възход искам да ви уверя, че фолклорът ни е на изключително, световно ниво и големите изпълнители могат да се конкурират по престиж и слава със световните ни имена в оперното пеене. Искаме да има повече разгласа за успехите на народните певци, музиканти, хорове, а и да вдъхна вяра на нашите по-млади колеги, за да продължат делото на предците ни.

Снимки: архив на конкурса



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30