Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Начало на 203 предизвикателства за пътешественици

Снимка: личен архив

В зората на изпълнения с коледните вълнения и чудеса декември бе представянето на книгата „203 предизвикателства за пътешественици”, чийто автор е Мария Ангелова. Произведението е продължение на предишните книги „50 места, които да посетите в България” от 2015 и 2016 година. Този път авторският екип, начело с Мария, решава да разнообрази и надгради идеята за пътешествията по един своеобразен начин, като създават един пътеводител,който отправя истински предизвикателства към хората на път и им предлага различни начини да направят по-интересни, вълнуващи и запомнящи се своите странствания. Те искат да покажат, че всеки човек може да постигне неща, които не е предполагал, че е способен да направи. Мария Ангелова ни дава най-важните съвети за един млад пътешественик:

Предизвикателствата в книгата са разделени на две части. Тези за напреднали са доста екстремни и шантави, до толкова, че с единия крак сте отвъд границата на нормалното. Ако сте начинаещи пътешественици, първо трябва да се научите да се потопявате в атмосферата на мястото. Когато човек за първи път се изправя пред нови неща и места, винаги трябва да има въвеждащи стъпки. Това става, като се срещате с местни хора, опитвате ястия и напитки от региона. Ние сме предложили много начини за сприятеляване, като част от тях са вдъхновени от истински истории. Най-хубавото на тази книга е, че при писането и́ сме вложили голяма доза личен опит.

Преди да прочетем книгата трябва да направим тест, който определя какъв тип пътешественик сме. Той е разработен специално за книгата от психолога Илина Начева. В рамките на десет въпроса може да определим кои са силните ни страни. Така ще можем да ги използваме пълноценно и да се насочим към предизвикателства съобразени с нашата личност. Тестът е едно добро начало преди да преминем към книгата. Знаем, че всеки се чувства истински човек, когато е на път. Дали книгата ще ни помогне да открием самите нас?

Не случайно към заглавието на книгата добавихме изречението: „Пътувай по света и навътре в себе си“. Смятаме, че когато човек се предизвика да открива нови неща и да се надскача, това го променя. Всяко едно пътешествие може да ни промени, стига ние да го пожелаем. Как? Едно от предизвикателствата ни е, да тръгнете на път назад към своите корени. Да потърсите началото на родът си, да посетите местата, където са живели вашите прародители и да проследите родословното си дърво.

Кое е най-интересното и красиво място на което сте били? Всеки от нас притежава своето любимо кътче. Този въпрос обаче изисква доста усилия от човек като Мария, защото нейните пътешествията са безкрайни.

Трудно мога да избера едно място, но мога да дам пример за последното си голямо пътешествие до Бразилия. Там посетих водопадите Игуасу и се почувствах като мравчица пред огромните водни маси, които се спускат от реката. А специално за България, бих избрала районът на Маджарово, река Арда с реещите се над нея лешояди. Това е мястото, което винаги ме зарежда.

​За финал Мария ни отправя предизвикателство при следващото ни пътешествие да направим нещо, което не сме осъществили до сега.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50