Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимата в любими песни

Снимка: БГНЕС

По случай своята 80-годишнина, Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на den@bnr.bg. Резултатите се обявяват на 15-о число на месеца. Продължаваме с новите три песни, които дават три представи за зимата в българската поп-музика в последния половин век.

“Снегът на спомена“ (1966) – музика Петър Ступел, текст Александър Михайлов, изпълнява Георги Минчев.

Една от най-хубавите български балади със зимна тематика, в чийто запис вземат участие флейтистът Симеон Щерев, обявен по същото време за най-добър джаз-флейтист в Европа и набиращият популярност у нас, а впоследствие по цял свят, квартет „Димов“.

Бяла песен“(1971г.) –- музика Димитър Вълчев, текст Петър Караангов, изпълнява Паша Христова.

Това е песента, която Паша Христова записва и заснема малко преди да загине в самолетната катастрофа на 21. 12. 1971г. и с която участва на конкурса „Мелодия на годината“, който печели посмъртно през януари 1972 г.

“Зима“ (1985 г.) – музика Тончо Русев, текст Петър Караангов, изпълняват „Тоника СВ“. 

Една от най-хубавите балади от 80-те със зимна тематика, която групата включва във третата си дългосвиреща плоча.

Аз не съм дошъл, Калино на Недялка Керанова и ОНМ на БНР и Родопска ария на Недялко Недялков си поделиха първото място в класацията за фолклор за миналия месец.

Печелившите са Бернд Зайсер (Германия), Алън Роу и Сергей Рогов (Великобритания). Те получават диска на Ансамбъл “Пирин“ “Песен като кадифе“ – едно рядко архивно издание на БНР-Радио Благоевград




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Музикантите от X-R@Y са готови с новата си песен – "Върни се при мен"

Група X-R@Y, известна с нестандартните си звукови търсения, включващи гъдулка, е готова с нова песен – "Върни се при мен". Тяе посветена на спомена за летните емоции и търсенето на лятото и любовта вътре и извън нас. Носталгичната нотка на..

публикувано на 13.03.24 в 10:15

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet излизат пред софийската публика

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet представят „Гласове и струни“ в столичната зала „България“. След успешно представяне в Италия в градовете Белуно и Венеция в началото на февруари 2024, изпълнителите отново се събират пред..

публикувано на 12.03.24 в 18:54

"Напред" – рок завръщането на Тома Здравков

След редица интересни изживявания в различни жанрове и на различни сцени, беше въпрос на време Тома Здравков да се завърне към суровото рок звучене с нова песен. И както говори заглавието ѝ – "Напред" – натрупал разнообразен опит, Тома продължава..

публикувано на 12.03.24 в 10:15