Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крафт-бирите завладяват младите българи

Снимка: Здравко Беджев

Световната тенденция на крафт-пивоварството от няколко години е факт и в гордата с ракиите и вината си България. Организаторите от Gourmet Publishing залагат на сходствата между крафт-бирата и доброто вино в провеждащия се на 15 декември в София първи по рода си Craft Beer Taste.

Събитието е достатъчно показателна витрина за развитието на бирените възприятия у нас в последните няколко години. Представени са вносители на най-добрите световни микропивоварни и почти всички български крафт-производители. Общото между тях, освен безкомпромисното качество на продуцията, е в средната им възраст – между 30 и 40 години. Най-новите и най-амбициозните сред тях са дори и по-млади, както и по-голямата част от техните фенове. Друга отличителна черта са собствените инвестиции и създаването на общности, участващи в разпространението на ценностите на занаятчийското производство.

В проучването си „Бирата свързва Европа със света” най-авторитетната професионална организация в бранша „Пивоварите на Европа” също обръща внимание на устойчивата тенденция за постоянното откриване на нови малки и микро пивоварни на територията на страните от ЕС.  В сравнение с 2010 г. техният брой се е удвоил, а за България в момента е вече по-голям от този на големите пивоварни.

Посетителите на Craft Beer Taste в София напълно доказаха думите на Павлос Фотиадис, председател на „Пивоварите на Европа”, че „по-малките пивовари успяват все по-умело да достигат до новите поколения”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07