Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топлина за душата на ледената пързалка

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

Свобода, страст, адреналин, любов бяха чувствата, които изпитах, когато стъпих за първи път върху ледената пързалка, за да покарам кънки. Макар всяко начало да е трудно, знаех, че този спорт ще нося завинаги в сърцето си. С времето страхът от падане си отиде, а ледената пързалка стана мой верен приятел. Сега вече този спорт е много по-достъпен, благодарение на откритите пързалки в по-големите градове. Най-популярните места в София са спортен комплекс „Славия“, „Зимен дворец на спорта”, езерото „Ариана” и пързалката в комплекс „Спортна София 2000”, която беше открита миналия декември като част от „София 2018 – Европейска столица на спорта”. Там се срещнахме с Любомир Аламанов, който се забавляваше със свои колеги на леда. Ето какво каза той:

На тази хубава пързалка си правим коледното парти. Това е само началото на купона, след това имаме още 6 локации. Ще играем билярд и боулинг, след това сме на ресторант, караоке бар и други забавления. В момента усещаме непреодолимо чувство да се хванем някъде, за да не паднем, защото, както е видно, голяма част от нас се качваме за първи път. Смели сме и обичаме да експериментираме, това показва нашият новаторски дух.

Велина Филипова, която също за първи път стъпваше на леда, разказа:

Карам кънки днес, защото никога не съм пробвала и с колектива решихме да експериментираме с нещо ново, различно и нестандартно. Усещането е много готино. Аз карам ски през зимата и в момента ми е много интересно да опитам и този спорт. Когато се научиш да контролираш движението и крайниците си, чувството е много приятно. Ако се увеличи скоростта е леко екстремно. Удоволствие е и горещо го препоръчвам на любителите на зимните спортове.

Приятелите Красимир и Цветозар бяха решили да покарат на ледената пързалка в Борисовата градина. Ето какво разказаха момчетата:

Карам от 7 години. Майка ми ме заведе и оттам започна всичко. Много е яко. Не може да се опише, трябва да се пробва – каза Красимир, а Цветозар допълни:

Карам от първи клас, тоест 9 години. И мен майка ми ме заведе за първи път на пързалката. Хареса ми и оттогава карам всеки сезон. Мисля да се захвана с хокей. Забавно е и е хубаво. Най-приятно е, когато си с приятели.

Хокеистът Валери чакаше отварянето на пързалката. Попитахме го откога кара зимни кънки:

От близо 4 години. Тренирам хокей. Това ме влече. Има адреналин и дисциплина. На леда всички сме равни.

Ребека Митева за втори път се впусна в забавното изживяване:

Очаквам да не падам и да се науча да карам. Изглежда ми забавно. Първият път не паднах, през по-голямата част от времето бях отстрани, сега ще се опитам да отида и към средата. Приятелят ми ще ме учи днес.

Мариана Стоянова е влюбена в този зимен спорт и е на пързалката вече трета зима:

Страшно много обичам да карам и това ми е като хоби. Разтоварва ме много. Влизам на пързалката и се чувствам като вкъщи. Много е хубаво. Отпускам се. Падаш много пъти, но това не е проблем. Всички задължително трябва да изпитат това чувство, но трябва и да се отпуснат, защото, ако ги е страх, не става. Тази седмица ходих 4 пъти на кънки. Когато имам време, винаги съм на пързалката.

Точно както в живота, така и на ледената пързалка се случва да паднем, но трябва бързо да се изправим и да продължим напред.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38