Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кой зарадва коледари, него Господ да зарадва“ – коледарски песни от България

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Кой зарадва коледари, него Господ да зарадва…
Да е сита и пресита годината,
да са пълни хамбарите,
да се роди къде рало ходи и не ходи.
Да се роди!
Речете дружина: Амин!

Коледуването е един от най-любимите обичаи в празничната нощ. Още в първите часове на 25 декември из селата тръгвали дружини от млади момци, за да благославят и наричат за здраве и благоденствие, за сполучлива женитба и добра реколта. Подготовката започвали още на Игнажден, когато по-възрастните предавали песните на тези, които за пръв път ще коледуват.

Замъчи се Божа майка, от Игнажден до Коледа, че си роди Млада бога – така започват безброй ритуални песни, изпълнявани в магическата нощ на Коледа, когато земя е небе празнува раждането на Млада бога. Някои от тях разказват един от любимите сюжети, срещан във фолклорните легенди за Богородица. Родила тя малкия Исус, но както го родила, така го изгубила. Тръгнала да го търси и срещнала е група момци коледари. Попитала ги дали са видели Млада бога, а те ѝ отговорили: Срещнахме го, но не го познахме. Такъв е и текстът на коледарската песен от село Пиргово, Русенско.



С чудодейното раждане е свързана и легендата за момата с неземно красива риза, украсена със звезди и слънце, тъкана и везана, сякаш недокосвана от човешка ръка. Питали момата: Дали ти я майка прави или ти я снаха дари? А тя отговорила, че е получила ризата като дар от Богородица, защото е помогнала на Божията майка, като се е погрижила за детето ѝ, защото е Бога люляла. Учените смятат, че легендата е фолклоризиран вариант на апокрифни християнски текстове.

Сред песните-благословии, които коледарите изпълнявали, имало наричане за всеки член на семейството, за всяка възраст и социално положение, както и за различните занаяти и професии. Някои са предназначени за изпълнение по пътя и в тях обикновено се известява за идването на добри гости – коледари. Песен от репертоара на Даниел Спасов разказва за сив-бял гълъб, който гукал три дни. Един стар игумен го попитал защо гука, а гълъбът му отговорил, че ще го посетят коледари – т. е магическата сила на коледарската благословия ще достигне и до него.



В някои селища и днес обикалят коледари, а изпълнения на коледарски песни звучат в коледната утрин в малки и големи градове и села. В Ямбол празникът е в градския парк, „на сцената до централния фонтан“ (както гласи обявата). Разбира се, коледарски песни и наричания ще огласят и София, Варна, Пловдив… Всъщност, навсякъде по света, където има българи, ще блестят украсени дрянови клонки и ще звучат старинните благословии.

Светли празници и от нас – екипа на Радио България!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30