Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречия около смяната на властта задават конфронтационен тон на предизборната кампания

БНР Новини
Снимка: БТА

Решението на президента Росен Плевнелиев да не назначава служебно правителство след като конституционните възможности за второ редовно при този парламент бяха изчерпани, предизвика остри политически конфронтации. До предсрочните избори остава малко време и този тон ще се предаде на кампанията за тях.

Новоизбраният държавен глава Румен Радев отклони предложението на президента Плевнелиев да определи той състава на служебния кабинет, но го направи язвително, отбелязвайки, че политическите доводи и личната мотивация на Плевнелиев не отменят разпоредбите на конституцията, а патосът на добрите намерения не замества закона. Румен Радев и преди това бе отказвал да се ангажира с решения преди да е встъпил в длъжност официално, но не бе прибягвал до такъв тон.

Остър тон употреби спрямо Плевнелиев и лидерът на АБВ и бивш президент на републиката Георги Първанов, като обвини действащия държавен глава, че е нарушил Конституцията и е действал сякаш става въпрос за „концерт по желание”. И той в язвителен тон като този на Радев коментира, че Плевнелиев се спасява от импийчмънт поради липсата на време до края на мандата му, но трябва да понесе сериозна морална и политическа, държавническа отговорност. Обвинения към Росен Плевнелиев отправиха и от БСП. Според социалистите, с отказа си да назначи служебно правителство отиващият си президент се опитвал да създаде неуправляема ситуация и да задълбочи кризата.

Партньорите в отиващата си управляваща коалиция – ГЕРБ и Реформаторският блок, оказвалият им парламентарна подкрепа Патриотичен фронт, както и опозиционното ДПС, заеха обаче диаметрално противоположна позиция. Според тях президентът Плевнелиев и действал отговорно и поведението му в конкретната ситуация е нормално и естествено. Съпредседателят на Патриотичния фонт Валери Симеонов също си позволи язвителен тон, но спрямо новоизбрания държавен глава Румен Радев, като заяви, че се държи като некомпетентен и страхлив човек. Тази му реакция ярко контрастира с разбирането на премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че Радев не може да бъде упрекван за отказа да участва във формална процедура по назначаването на служебно правителство, защото в момента няма такива правомощия и отговорност. Но депутати от Патриотичния фронт си позволиха да критикуват и Борисов, заявявайки, че той е поръчал да не се състави второ правителство при този парламент, защото не можел да допусне успешно управление в страната без неговото участие.

Междувременно, макар вероятността предсрочните избори да се проведат по правилата на мажоритарна избирателна система в два тура, каквато на неотдавнашния референдум пожелаха 2,5 милиона избиратели, членове на инициативния комитет за референдума обявиха проект за ново райониране на страната, ако такава система бъде въведена. Активизираха се и инициаторите на новия политически проект на бившия правосъден министър  Христо Иванов, наречен „Да България“, като обявиха, че ще учредят през януари формация, която да участва в изборите. Голямата цел на проекта е демонтиране на корупционния модел и слагане край на бедността, а инициаторите му възнамеряват в името на нея да действат обединено с други политически сили, без претенции за дясна или лява ориентация. Както наскоро се изрази премиерът Борисов, битката тепърва предстои. Конфронтационният тон от последните дни създава обаче усещане, че към изборите се отива едва ли не като на война.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00