Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България изпраща годината с нова ситуация по границите

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Онзиден вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че в резултат от двустранни договорености със САЩ съвсем скоро ще започне да функционира в пълен обем нова система за охрана на българските граници, която няма аналог в Европа. В началото на октомври на българската граница с Турция направи първите си стъпки новосъздадената Европейска агенция за гранична и брегова охрана. Предположенията, че след закриването на така наречения „балкански маршрут“ на миграцията към Западна Европа бежанският натиск към България ще се увеличи не се оправдаха, но се увеличи миграционният поток на излизане от България. Страната изпраща отиващата си година с нова ситуация по своите граници.

Най-проблемната сухопътна граница на България, тази с Турция, която е и външна граница на ЕС, вече не се контролира само от националните власти, но и от близо 200 офицери на новата европейска агенция, снабдени с най-съвременна техника, включително и за въздушно наблюдение. Освен с охрана срещу нелегални имигранти, агенцията се занимава и с анализи на слабостите по охраната на границата и има правомощия да изисква българските власти да предприемат коригиращи действия. За системата, която в близките дни започва да действа по сила на договорености със САЩ, засега не се съобщават подробности по съображения за конфиденциалност. Знае се обаче, че тя ще действа не само по границата с Турция, а и по другите сухопътни, въздушни и морски граници, при това не само на влизане, а и на излизане от страната. Договореностите със САЩ се подписаха в края на септември в изпълнение на спогодбата за сътрудничество в борбата с тежката престъпност от 2012 г. Тогава бе обяснено, че се предвижда реципрочен обмен на дактилоскопични данни и ДНК профили с оглед превенция и разследване на тежки престъпления, както и за взаимодействие между службите на двете страни при идентифициране на потенциални терористи или на лица, представляващи друга заплаха за националната сигурност, а също и на извършители на тежки престъпления като трафик на хора, контрабанда на нелегални мигранти и злоупотреба с документи за пътуване. От посещение на заместник-секретаря по вътрешната сигурност на САЩ Алън Бърсин в София, направено в средата на този месец, стана ясно, че фактически България ще има достъп до американска информация за мигранти с рисков профил. Макар договореността да е двустранна, достъпът до американската информационна система фактически няма да благоприятства само България, но и ЕС, защото ще се използва също за оценка на рискови мигранти, излизащи от България в посока към Западна и Централна Европа. А както вече стана дума, напоследък има увеличение именно на този поток, докато притокът от Турция засега е значително по-малък. Косвено свидетелство за това са данни от последните дни, според които само за половин месец - от 1 до 15 декември, от лагерите за временно настаняване на бежанци са избягали близо 600 души и полицията не знае къде са. През ноември самоволно са напуснали 1 647 души. Така за месец и половина се губят следите на 2247 души. Очертава се ясна тревожна тенденция избягалите към Западна Европа, да са повече, отколкото хванатите от полицията. Общият брой на влезлите в страната нелегални мигранти от 1 януари до 15 декември е над 18 хиляди души, а това показва колко сериозен е проблемът. Дали с очакваната нова система за охрана на границите и започналите през декември репатрирания на нелегални мигранти ще се постигне обрат, предстои да усетим в близките месеци на 2017 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54