Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе Айс фест

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

СнимкаЗа първи път в България, а и на Балканите, се провежда леден фестивал на закрито. За трета поредна година Русе е домакин на ледения „Русе Айс фест”. Фестивалът ще продължи до 15 февруари 2017 г. Скулптори от осем държави ваяха фигури от лед по зададената тема „Ледена приказка” с мотиви от „Замръзналото кралство”. Над 130 ледени блока с общо тегло 20 тона бяха оформени в леден трон, ДНК-верига, „Леден огън”, „Виелица”, като за доброто настроение кураторите на фестивала Руслан Коровков и Ирина Тафлевская изваяха и леден бар, на който посетителите да пийват сгряващи напитки. В навечерието на 21 декември беше и тържествената церемония по награждаване на участниците. Ирена Петрова, директор на общинска дирекция „Култура и образование”, ни разказва какво е по-специалното в тазгодишното издание на „Русе Айс фест”.

Тази година, а и за годините напред, изградихме помещение специално за фестивала, за да може ледените фигурите да се запазят по-дълго време. Конструкцията е с площ от 144 кв. м и разполага с охлаждащ генератор, за да може да се поддържа оптимална температура около минус 8-10 градуса. Този опит придобихме с предишните издания, тъй като миналата година ледените фигури се запазиха само 2-3 дни и гостите на града за Коледните празници не успяха да се насладят на това краткотрайно изкуство.

Творци от Франция, Белгия, Ирландия, Холандия, Унгария, Русия, Украйна и България с международна известност и лауреати на световни скулптурни симпозиуми показаха своето виждане и развихриха въображението си.

СнимкаИнтересното при такова състезание с алтернативни материали е, че ние задаваме темата, но тя предразполага артистите да разгърнат таланта си. Те нямат ограничения и рамка, по която да се водят. Така се избягва прекаленото фокусиране върху самата тема в състезанието. По този начин проведохме „Русе Айс фест 2016”.

Изборът от произведения варираше от плаващо човешко тяло в лед до приказен леден замък. Например Найл Магий от Холандия, вдъхновен от трите си деца, извая ДНК-верига, в която от всеки един елемент има протягащи се ръце.

Кои скулптури спечелиха награда тази година?

Първа награда бе връчена на Натали Чистякова от Франция за творбата й „Виелица”. На второ място бе класиран русенецът Даниел Кънчев. Той изработи Елза – ледената кралица. Интересното при него е, че за първа година работи с лед. Трети остана Фергюс Мулвани от Ирландия с ледения карвинг Light works, където са фокусирани лекота и светлина в полета на ледени пера.


Снимки: БУЛФОТО


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37