Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнофантазии – 2016

Музиката на ETNOTIX е съчетание от фолклор, етно, поп и рок.
Снимка: личен архив

Един известен саксофонист казваше, че истински музикант е онзи, който може „да напусне дома си, готов за приключения“. Музиката, която сме подбрали в традиционното издание на „Етнофантазии“, е много повече от „напускане на домашния уют“. Авторите и изпълнителите „съвсем са му отпуснали края“ в съчетаването на стилове и изразни средства, интонации и ритми, инструменти и гласове.

Сред най-големите изненади на границата между джаз и фолклор, която ни поднесе 2016 г., е албумът на Борислав Петров – барабанист, автор и водещ на поредицата „Джазтори“, познат като „праволинеен джазмен“. Оказа се, че той от години изучава българския фолклор. Резултатът е „Джазаница“ – колекция от негови авторски пиеси. Изпълнители са Митко Льолев и Владимир Кърпаров (саксофони), китаристът Людмил Крумов, пианистът Любо Цанев и басистът Борис Таслев.

„С пълни шепи „грабим“ от автентичния фолклор и го обработваме според собствените си виждания“ – казват младите изпълнители от ETNOTIX. Музиката им е съчетание от фолклор, етно, поп и рок. Идеята за създаване на групата е на продуцента Асен Павлов и Ангел Добрев – известен гъдулар, солист на ОНМ на БНР, автор на голяма част от пиесите в репертоара на ETNOTIX. Формацията се състои от четири гъдуларки, народна певица, китарист и перкусионист, а през април беше техният първи самостоятелен концерт.

През 2016 г. цигулката на Найджъл Кенеди „се срещна“ с българската гъдулка в забавен музикален диалог, който някои нарекоха спор и дори своеобразен двубой. Традиционният народен инструмент беше в ръцете на Георги Андреев – известен композитор, главен диригент на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. В София и Пловдив солистите свириха заедно с оркестър „София Симфоникс“, а в Лондон – с „Лондонски филхармоничен оркестър“. В концертите взе участие и „Лондонският български хор“. Идеята за този интересен проект е на цигуларя Иво Станков, който решил да подари на Найджъл Кенеди дискове с музика на Георги Андреев. Виртуозният цигулар не само харесал чутото, но и си избрал няколко произведения, които двамата да изпълнят заедно.

Барабанистката Бояна Траянова е избрала да живее и работи в Ню Орлийнс. Родена в България, но израснала в САЩ, тя сравнително скоро открива за себе си българската народна музика. Запленена от сложните ритмични съчетания, тя създава фолклорно трио с акордеониста от САЩ  Матю Шрайбър (MatthewSchreiber)и българина Георги Петров– на китара. Тримата записват и компактдиск, който се разпространява отвъд океана. „Исках в Ню Орлийнс да звучи българска и балканска музика, каквато досега просто нямаше“ – казва тя. Бояна е част от OneLoveBrassBand, който преди няколко месеца представи първия си албум. В него е включена и една пиеса, която традиционно е в репертоара на прочутите marching bands, но в „побългарен вариант“.

Хората, които познават моята музика, знаят, че се опитвам да сближавам тези два свята – джаза и българския фолклор – думи на Владимир Кърпаров. В края на 2016 г. известният саксофонист представи своя нов албум „Антихипокрисил“. Записан е с „Владимир Кърпаров квартет“, Стоян Янкулов - Стунджи (ударни), Петър Ралчев (акордеон), певеца Нено Илиев и кавалджията Недялко Недялков, на когото е посветена пиесата „Копанедялковица“.

Дано свободата, веселието и вдъхновението, с които е  заредена музиката в „Етнофантазии“ по-често докосва живота ни!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30