Боровец – богата палитра от възможности за отдих и спорт

Снимка: borovets-bg.com

Малко са местата в близост до столицата, къдетолюбителите на планината могат да се отдадат на хобито си. Един от най-близките курорти, разположен на около 70 км от София, е Боровец. Той е привлекателен за планинарите не само през зимата, но и през лятото. Също така е и един от изходните пунктове за изкачване на първенеца на Балканите – връх Мусала (2925 м) – част от 100-те Национални туристически обекта.

Поглед към връх МусалаИсторията на Боровец като планински курорт започва преди 120 години. До 1942-а е известен като Чамкория. Според статистиката, той е първият планински курорт не само в България, но и на Балканския полуостров.

Снимка
В интервю за Радио България кметът на Самоков Владимир Георгиев разказва:

Местността Чамкория представлява прекрасен парк, който дава възможност за излети, пикници, разходки и отдих. През 1889 княз Фердинанд с група от 30 души реализират едно от първите документирани изкачвания на връх Мусала от тук. Възхитен от района, той купува място до река Бистрица и построява ловна хижа през 1890. Две години по-късно комисия, назначена от премиера Стефан Стамболов, проучва най-подходящите места за модерен европейски санаториум. Едно от тях е именно Чамкория. До 1897 са изградени пътна инфраструктура, множество частни вили и общински хотел.

СнимкаЕдин от първите кметове на Самоков, обърнал сериозно внимание на Чамкория и голям ентусиаст за развитието му като международен курорт, е Христо Зографски – син на прочутия възрожденски художник Захари Зограф. А Чамкория – Самоков – София е сред първите редовни автобусни линии в България.

Какво кара хората да предпочитат Боровец за своите ски-излети през всички тези години?

СнимкаПриродата тук е запазена в целия си блясък. Разбира се, че има нужната туристическа инфраструктура, но бумът на презастрояването не засегна Боровец. Направиха се много подобрения, най-вече в изграждането на инсталации за изкуствен сняг. През годините Боровец ставаше все повече зимен и все по-малко летен курорт. Напоследък се развива и като място за почивка през лятото. За това допринасят добрата материална база, спа-хотелите, различните атракциони, байк трасетата, въжените паркове, възможността за конен туризъм, парапланеризъм, маршрутите до различните върхове.

СнимкаКметът добавя, че в близост е Мальовица един от най-известните центрове по скално катерене. Това допълва палитрата на Боровец и като летен вариант за почивка.

СнимкаЩе добавим, че Боровец е и първият български курорт – домакин на различни световни и европейски ски състезания.

Боровец е курортът, където е направено първото документирано у нас състезание по ски. На 16 февруари 1930 година 11 души се изкачват до Ситняковската скала и оттам се спускат по импровизирано трасе до сърцето на курорта. Впоследствие Боровец става домакин на две световни и на 12 европейски купи. Тук тренират и израстват няколко поколения състезатели, чиито имена се утвърждават през 70-те и 80-те години. Първото домакинство е през 1977-а – кръг от европейската купа в дисциплините слалом и гигантски слалом. Не трябва да забравяме и двете световни купи през 1981 и 1984. През 2014 и 2016 година се проведоха други две европейски купи. Голяма легенда в моето детство беше гигантският слалом през 1984-та, спечелен от шведа Ингемар Стенмарк, следван от не по-малко известния Марк Жирардели. Всички  разказват, че на финала е имало 40-50 хиляди зрители.

СнимкаКметът споделя амбицията на Боровец да се превърне и в основна дестинация за летни вело-състезания.

В средите на байкърите Боровец е популярна дестинация за велопоходи за всички възрасти и трудности. Има специално подготвено трасе за downhill, както и възможности за планинско колоездене. Байк-паркът, който е първи по рода си в България, отваря врати през 2010 година. Оттогава се подобрява непрекъснато. Така за всеки следващ сезон има все нови предизвикателства. Помислено е и за подрастващите колоездачи. Без значение от майсторлъка в отделните дисциплини – ендуро, кроскънтри или скоростен даунхил, байк-паркът в Боровец предлага множество естествени или изкуствени препятствия. В него се провеждат редица авторитетни състезания с участието на много асове от нашата страна, а и от чужбина.

Снимка

Снимки: borovets-bg.com, Светлана Димитрова и Исторически музей Самоков

Още от рубриката
Николина Ангелкова, Елжбета Биенковска и Зураб Пололикашвили по време на срещата.

Николина Ангелкова: Сътрудничеството в областта на туризма ще изглади противоречията на Балканите

Националният дворец на културата бе домакин на още едно събитие от календара на българското председателство на Съвета на ЕС. Фокусът този път беше насочен към проблемите и перспективите за развитие на сектор „Туризъм“. Срещата имаше неформален..

публикувано на 14.02.18 в 11:49

88-годишният алпинист Борис Туечки: България е най-хубавата страна!

С алпинизъм Борис Туечки започва да се занимава от 30-годишен. „Малко по-късно започнах, защото учех вечерно, работех… Но имах нужда от отмора и тръгнах по планините“, разказва алпинистът. Днес, на 88 години, Борис Туечки пази спомени за..

публикувано на 13.02.18 в 15:29

Интер Експо център е домакин на международното туристическо изложение „Ваканция и спа Експо“

Международната туристическа борса „Ваканция и спа Експо“ е едно от най-големите изложения, посветени на туризма у нас. Тазгодишното издание е 35-о поред, а участниците ще бъдат над 360, както от България, така и от още 22 страни. Над 50 български..

публикувано на 13.02.18 в 11:11