Боровец – богата палитра от възможности за отдих и спорт

Снимка: borovets-bg.com

Малко са местата в близост до столицата, къдетолюбителите на планината могат да се отдадат на хобито си. Един от най-близките курорти, разположен на около 70 км от София, е Боровец. Той е привлекателен за планинарите не само през зимата, но и през лятото. Също така е и един от изходните пунктове за изкачване на първенеца на Балканите – връх Мусала (2925 м) – част от 100-те Национални туристически обекта.

Поглед към връх МусалаИсторията на Боровец като планински курорт започва преди 120 години. До 1942-а е известен като Чамкория. Според статистиката, той е първият планински курорт не само в България, но и на Балканския полуостров.

Снимка
В интервю за Радио България кметът на Самоков Владимир Георгиев разказва:

Местността Чамкория представлява прекрасен парк, който дава възможност за излети, пикници, разходки и отдих. През 1889 княз Фердинанд с група от 30 души реализират едно от първите документирани изкачвания на връх Мусала от тук. Възхитен от района, той купува място до река Бистрица и построява ловна хижа през 1890. Две години по-късно комисия, назначена от премиера Стефан Стамболов, проучва най-подходящите места за модерен европейски санаториум. Едно от тях е именно Чамкория. До 1897 са изградени пътна инфраструктура, множество частни вили и общински хотел.

СнимкаЕдин от първите кметове на Самоков, обърнал сериозно внимание на Чамкория и голям ентусиаст за развитието му като международен курорт, е Христо Зографски – син на прочутия възрожденски художник Захари Зограф. А Чамкория – Самоков – София е сред първите редовни автобусни линии в България.

Какво кара хората да предпочитат Боровец за своите ски-излети през всички тези години?

СнимкаПриродата тук е запазена в целия си блясък. Разбира се, че има нужната туристическа инфраструктура, но бумът на презастрояването не засегна Боровец. Направиха се много подобрения, най-вече в изграждането на инсталации за изкуствен сняг. През годините Боровец ставаше все повече зимен и все по-малко летен курорт. Напоследък се развива и като място за почивка през лятото. За това допринасят добрата материална база, спа-хотелите, различните атракциони, байк трасетата, въжените паркове, възможността за конен туризъм, парапланеризъм, маршрутите до различните върхове.

СнимкаКметът добавя, че в близост е Мальовица един от най-известните центрове по скално катерене. Това допълва палитрата на Боровец и като летен вариант за почивка.

СнимкаЩе добавим, че Боровец е и първият български курорт – домакин на различни световни и европейски ски състезания.

Боровец е курортът, където е направено първото документирано у нас състезание по ски. На 16 февруари 1930 година 11 души се изкачват до Ситняковската скала и оттам се спускат по импровизирано трасе до сърцето на курорта. Впоследствие Боровец става домакин на две световни и на 12 европейски купи. Тук тренират и израстват няколко поколения състезатели, чиито имена се утвърждават през 70-те и 80-те години. Първото домакинство е през 1977-а – кръг от европейската купа в дисциплините слалом и гигантски слалом. Не трябва да забравяме и двете световни купи през 1981 и 1984. През 2014 и 2016 година се проведоха други две европейски купи. Голяма легенда в моето детство беше гигантският слалом през 1984-та, спечелен от шведа Ингемар Стенмарк, следван от не по-малко известния Марк Жирардели. Всички  разказват, че на финала е имало 40-50 хиляди зрители.

СнимкаКметът споделя амбицията на Боровец да се превърне и в основна дестинация за летни вело-състезания.

В средите на байкърите Боровец е популярна дестинация за велопоходи за всички възрасти и трудности. Има специално подготвено трасе за downhill, както и възможности за планинско колоездене. Байк-паркът, който е първи по рода си в България, отваря врати през 2010 година. Оттогава се подобрява непрекъснато. Така за всеки следващ сезон има все нови предизвикателства. Помислено е и за подрастващите колоездачи. Без значение от майсторлъка в отделните дисциплини – ендуро, кроскънтри или скоростен даунхил, байк-паркът в Боровец предлага множество естествени или изкуствени препятствия. В него се провеждат редица авторитетни състезания с участието на много асове от нашата страна, а и от чужбина.

Снимка

Снимки: borovets-bg.com, Светлана Димитрова и Исторически музей Самоков

print Отпечатай
Още от рубриката
Поглед към хижата и околностите от пътеката към Страшното езеро

„Мальовица" - най-добрата туристическа хижа за 2016

Рила е една от най-посещаваните и лесно достъпни планини в България. Многобройни са туристическите обекти, които и зиме, и лете привличат хиляди любители на белите спортове и туристи. Един от най-посещаваните центрове през всички сезони, който предлага и..

публикувано на 10.03.17 в 10:41

Колкина дупка счупи рекорда за най-дълбока пещера в България

Годината 2017-а ще остане в историята на българската спелеология с поставянето на нов рекорд за най-дълбока пещера на територията на България. Първото място вече е заето от Колкина дупка, намираща се близо до село Зимевица, община Своге   и..

публикувано на 07.03.17 в 09:05

25 години Национален парк "Рила"

Един от най-големите паркове в Европа и на Балканите, разположен в Рила планина, навърши 25 години от създаването си. Най-напред, с цел опазване на биологичното разнообразие и на редките и застрашени видове и екосистеми в най-високата планина на..

публикувано на 24.02.17 в 11:01