Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2017 година – акценти и промени в геополитиката и сигурността

БНР Новини
Снимка: БТА

Стабилна нестабилност ни очаква през 2017 година, но ще има и баланс на силите. Такава прогноза направи професорът по международни отношения Нина Дюлгерова на среща с медии на тема „2017 година – акценти и промени в геополитиката и сигурността”, която се проведе в БТА. Ето какво още прогнозира тя:

В глобалното пространство има промяна и тя ще бъде осезаема. Свързана е с изборните резултати в САЩ, а също и в Молдова и България. На Балканите ще има висока степен на несигурност. Ще има стабилна нестабилност, но ще се търси баланс навсякъде. В световен мащаб ще има терористични акции, ще има военни конфликти, но със сигурност няма да има световна война. Ще има локални конфликти. От 2 години насам върви радикалният вариант за промяна на света в ключови точки, които определят настоящето и бъдещето му. САЩ ще продължи да коментира колко слаб е ЕС и че трябва да се борим срещу Русия. Трябва да търсим преструктуриране на локалните и на глобалните действия, конфигурации и процеси. От 20 януари 2017 година светът преминава в следващия етап от своето развитие, в който милиардерите ще обясняват, какво искат и ще правят всичко възможно това да се случи. Ще се създадат правила, които да се спазват. Неолиберализмът през последните десетилетия показа основната си слабост – правилото е да не се спазват правилата. През следващите месеци ЕС ще има непреодолими проблеми с миграцията. Националните интереси ще се очертаят като основни за всяка една от държавите членки на ЕС. Не мисля, че трябва да се плашим от отношенията Турция-ЕС. Фронтовата линия на Турция не е ЕС.

Според дипломата Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения, през 2016 година станахме свидетели на информационна война. Дезинформацията и влиянието на общественото мнение са предпоставка за така наречената хибридна война. Този феномен ще продължи и през 2017 година, смята експертът. Той посочи, че информационната война има и позитивна страна – много по-трудно данните могат да се манипулират, без това много бързо да стане известно на обществото. Върху геополитиката на Европа и света ще повлияят също предстоящите избори в Германия, Франция и Холандия. Симеон Николов е на мнение, че 2017-а ще бъде „трудна година на напрежение”, изпълнена с предизвикателства, но и с възможности. Според дипломата, едни от най-трудните промени, които трябва да бъдат направени, са в мисленето и във фундаменталните разбирания, а периодът за преминаване на света в друго състояние ще е дълъг.

България през 2017 година ще се окаже в хватката на обръч от нестабилни процеси – все по-нестабилна и хаотична Турция от югоизток, военно напрежение в Черноморския регион, икономически нестабилна Украйна на североизток, военни приготовления в някои северни страни, нестабилност в западните Балкани, бежански поток от юг и тероризъм. Стабилността на Турция е важна, както за целия регион, така и за България. Прогнозите за 2017 са негативни, въпреки демонстрираната от Ердоган решителност. Терористичните актове, с какъвто започна годината на 1 януари в Истанбул, ще се увеличат поради ред причини. Антитерористичната стратегия на Турция трябва да се преосмисли и тя да се вгледа повече в себе си, а не да обвинява НАТО, ЕС, САЩ и т.н. Ще продължава и разцеплението в гражданското общество. Опозиция в страната съществува. Терористичните атаки през 2016 година увеличиха чувството за несигурност навсякъде и това ще продължи през 2017 година – коментира още Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25