Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Янков: прави това, което обичаш и никога не се отказвай от мечтите си

БНР Новини
Снимка: личен архив

Всеки от нас има своите мечти и надежда, че в живота си ще успее да сбъдне поне няколко от тях. Трудностите, през които минаваме на път към целта, са най-различни, но са един незаменим и ценен опит, който си струва да придобием, макар често това да става по трудния начин. Единственото, от което се нуждаем, е амбиция и непримиримост. Ще ви срещнем с нашия сънародник в Дания Стоян Янков, който мечтае да бъде банкер на Уолстрийт, но избира да се посвети на киното. Въпреки че е финансист по образование, киното го завладява още от ученик. Как започва всичко?

Аз се занимавах с актьорски курсове още от гимназията, а след това започнах да правя видеа като хоби с колегите ми от едно актьорско студио. Малко по малко осъзнах, че това е една страст, която искам да следвам. Докато учех, си прекарвах цялото свободно време в това да правя видеа, филми, да ходя на различни семинари, да се срещам с продуценти и режисьори.

Страстта не го напуска вече 10 години, а днес може да се похвали със собствен фестивал за късометражно кино, който има своите пет успешни издания до момента. Ето какво ни разказа той за него:

Казва се Aarhus Shortfilm challenge и всъщност е едно седемдневно предизвикателство, в което хора, които се занимават с кино и видеопродукции от цял свят, могат да се включат и участват. Те получават две теми, както и откъс от диалог, който трябва да интерпретират в свое четири или петминутно филмче и да го предадат в рамките на седем дни. Последните едно-две издания имахме около 1000 участници от цял свят. Хората получават своята обратна връзка, запознават се помежду си. Създава се някаква общност от хора, които искат да си помагат и да се развиват в креативната област.

През последните няколко години освен с работа по филмите, ежедневието на Стоян е заето и с множество семинари и тренинги, с които преоткрива и променя себе си. Според него всеки от нас може да промени себе си, ако има хора, които да му покажат правилния път и начин да го стори. Това обаче трябва да се случи от рано. Затова и децата са център на една от идеите му – създаване на центрове за личностно развитие, които да им помогнат да открият себе си и да разкрият потенциала си. Стоян казва, че е най-щастлив, когато успее да вдъхнови хората и им даде практически съвети как да променят живота и бизнеса си към по-добро. Ако се замислим, много малко са тези, които са напълно удовлетворени от това, което са постигнали в живота си. Всеки в даден момент има нужда да се погледне отстрани и да поиска съвет или помощ от някого, ако не знае как да продължи напред.

Стоян съветва всички, които се колебаят дали да опитат късмета си в чужбина, да го сторят, но да бъдат готови да се изправят пред много трудности в чуждата страна. Трябва да знаят обаче, че винаги имат избор и дори да не успеят да се адаптират и издържат далеч от родината, могат да се върнат при семействата и приятелите си у нас. В това няма нищо лошо или срамно. Важен е опитът, който придобиваме зад граница, независимо какъв е той, както и никога да не спираме да вярваме в своите възможности. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25