Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валят прокурорски обвиненията срещу министри, присъди няма

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тази седмица военният министър в оставка Николай Ненчев се яви в прокуратурата, за да го запознаят с промени в обвинението, че е отказал руска компания да ремонтира изтребителите МиГ-29 на ВВС. След явяването министърът пожела на прокурорите „да изпълняват по-малко заповеди, които противоречат на правото и на техния морал”.

Пак тази седмица бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който на последните избори бе и кандидат за държавен глава, заяви, че ще съди прокуратурата за клевета и набеждаване. Изявлението бе направено по повод предявено му пред Коледа миналата година обвинение, че е действал в конфликт на интереси при продажбата на държавни дялове от електроразпределителното дружество ЕВН. Трайков пледира, че отговорността за продажбата не е била негова, а на Агенцията за приватизация, Българската фондова борса и Комисията за финансов надзор, и сделката е извършена изрядно. Тези дни прокуратурата обяви още, че по делото срещу Трайков ще бъде обвинен за престъпление по служба и бившия финансов министър Симеон Дянков. Научил от медиите, че ако не бъде открит за предявяване на обвинението, ще го обявят за национално издирване, Дянков побърза да съобщи публично, че сам е „установил контакт” с прокуратурата и ще съдейства по интересуващите я въпроси.

Първият министър на енергетиката в правителството на Сергей Станишев – Румен Овчаров, реши през седмицата да напомни, че и той е обвиняем, като призова прокуратурата да провери защо в момента на държавната борса токът на държавните АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица Изток 2” се продава на цени, които са двойно и тройно по-ниски от пазарните. В серията от обвинения Овчаров се вписа през ноември м.г., когато му бе вменена отговорност за безстопанственост около проекта за АЕЦ „Белене”, причинила на Националната електрическа компания (НЕК) щети за над 190 млн. евро. Но заради АЕЦ „Белене” през ноември обвинение получи и бивш министър на енергетиката Делян Добрев, заел този пост в правителството на Борисов след като Трайков подаде оставка. Още по-рано, през есента на миналата година пак във връзка с „Белене” обвинения бяха повдигнати също на двама бивши директори на НЕК и на бившия енергиен министър Петър Димитров, той  пък смени Румен Овчаров в кабинета „Станишев”. Обвиняеми има и в здравеопазването – министърът в оставка Петър Москов и заместникът му Адам Персенски. На тях се търси отговорност за престъпления по служба и безстопанственост около бартер на ваксини, сключен между България и Турция през май м.г.

Във всички случаи обвиненията са свързани с големи пари и интереси, а обвиняемите до един пледират, че са невинни и виждат политическа мотивация в действията на прокуратурата. Партията на военния министър Ненчев, БЗНС, обвинява главния прокурор Сотир Цацаров в сталинизъм, репресии и пропаганда. От Демократи за силна България определят обвиненията срещу Трайчо Трайков и Симеон Дянков като поредна намеса на обвинението в предизборна кампания. За БСП действията на прокуратурата срещу нейни бивши министри са не само предизборно мотивирани, но и опит за сплашване на опозицията.

Междувременно реакция на съда по изброените обвинения няма. Според някои, няма и да има, ако се съди по аналогични случаи в миналото. Според други, дори и да последват присъди, те няма да потвърдят обвиненията.. Аргументи в полза на последните предположения не е нужно да се търсят в миналото. Малко преди Коледа бившият заместник-председател на ДПС Христо Бисеров беше окончателно оневинен по обвинения за данъчни престъпения и след тригодишно отсъствие от политиката вероятно ще се върне в нея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38