Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България обсъжда нуждата от нова ядрена мощност

Бъдещето на проекта на АЕЦ „Белене“, а и на ядрената енергетика в България като цяло, сега е в ръцете на учените от БАН.
Снимка: aep.ru

След като в края на миналата година България се издължи на руската страна за съоръжения, които е произвела за отменения проект за втора ядрена централа в Белене, тази седмица бе съобщено, че през април в страната ще пристигнат двата реактора за въпросната ядрена мощност. През лятото ще бъдат доставени и турбините за двата планирани блока, а е добре до тогава Националната електрическа компания да е подготвила решение какво да прави с това оборудване.

В тази връзка, още в средата на декември м.г. правителството беше решило да поръча, евентуално на Българската академия на науките (БАН), анализ дали България се нуждае от АЕЦ „Белене“. Преди два дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че договор за изработването на анализа ще бъде подписан именно с БАН през настъпващата седмица. Още от декември е ясно, че кабинетът очаква в анализа да бъде разгледана възможността проектът да се реализира без пряко или косвено участие на държавата, без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на ток. Изпълнителната власт се надява не на какъвто и да е анализ, а на такъв, който да потвърждава идеята й новата ядрена мощност да бъде изградена на чисто пазарен принцип без финансово ангажиране на държавата.

Преди време кабинетът „Борисов“ не изключваше възможността ядрените съоръжения за „Белене“ да бъдат продадени на Иран. Но дали защото идеята не проработи или по други причини, през последните месеци той даде ясно да се разбере, че всъщност не възприема отлагането на проекта като отмяна и във връзка се него проведе разговори с Индустриалната търговска банка на Китай и Китайската ядрена корпорация. Министерството на енергетиката твърди, че има и други заинтересовани от проекта страни, но не ги назовава, защото нямало съгласие от тяхна страна.

Любопитно е защо изпълнителната власт ще възложи изработката на анализа на научно, а не експертно ведомство, с което доскоро беше в остра полемика заради неговото финансиране. Най-новите развития на нещата подсказват, че от анализа на БАН ще зависи не толкова проектът „Белене“, колкото бъдещето на ядрената енергетика на България като цяло. Такъв анализ ще е необходим за решение, което да бъде взето след изборите и от друго правителство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25