Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът City Slickers помага на чужденците в България

БНР Новини
Снимка: личен архив
Представете си, че ви се налага да пребивавате в чужда държава, не говорите и не разбирате езика, нравите, а на всичкото отгоре трябва да се справяте с куп неща. Двама приятели на по 30 години разработват онлайн платформата „Бърза градска помощ” – сайт, който помага на чужденците, дошли у нас за дълъг период или за постоянно, да решават проблеми като намиране на жилище, справяне с тежката администрация, с живота в града и какво ли още не… Икономистът по образование Епифан Пефев ни разказа за пътя от идеята до реализирането й:

Зад проекта стоим двамата с Вероника Нинова. Имаме много приятели чужденци тук, в България. Често се случваше някои от тях да потърсят съвет от нас – например да му намерим жилище, защото предния път не са се отнесли с него коректно или да помогнем в получаването на някакви документи. Голяма част от тези услуги в България са все още труднодостъпни за чужденците. Стигнахме до заключението, че има незапълнена ниша за подобни услуги. Около шест месеца ни отне изчистването на концепцията. Започнахме с проучване на потребителските нужди. Направихме анкета сред чужденците, за да разберем какви въпроси ги вълнуват най-много. Прекарахме време в размисли относно ценообразуването и решихме всеки да плаща толкова, колкото смята за редно, разказва с увлечение Епифан.

Младите хора подбират различни специалисти като юристи, брокери на недвижимо имущество, преводачи, майстори за довършителни работи, все хора, на които те самите биха се доверили. Сайтът е само мястото за връзка чрез форма за контакт. Описват се желанията или проблемите, останалото се случва по мейл, телефон и всички останали възможности на новите технологии… Приятел програмист помага за техническата част на сайта, графичен дизайнер – за логото. А колкото до профила на потребителите на този сайт, това са служители на международни компании, които работят в български офиси, бъдещи инвеститори, които проучват пазара или просто хора, решили за живеят в България. Друга група са например студенти по медицина, предимно от Гърция и Турция. Напоследък има доста португалци, както и бразилци вероятно заради компаниите, занимаващи се с аутсорсинг, споделя събеседникът ни. А колкото до най-срещаните трудности сред чужденците – езиковата бариера си остава, табелите на кирилица, с които се сблъскват още на аерогарата при наемане на такси, и интеграцията сред българското общество.  Младите ентусиасти са се заели  с трудната мисия да изведат чужденците от тяхната диаспора и да им създадат подходящи контакти сред българското общество. Епифан разказва и за това какво още мотивира двамата приятели да продължат с това начинание:

Това, което мен и Вероника ни мотивира е идеята, че младите хора днес трябва да са по-активни. Чуваме непрекъснато, че без капитал нищо не се случва, а ние смятаме, че ако имаш идея и си достатъчно мотивиран, ще можеш да я реализираш. Също така искаме да оставим нашия белег върху обществото. Искаме да сме полезни и вярваме, че по този начин ще помогнем България да бъде мултикултурната европейска държава, която ние виждаме в нашите очи. Помагайки да дойдат тук повече чужденци, да се чувстват добре, ние спомагаме и за развитието на нашето общество, каза в заключение  Епифан Пефев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25