Всичко от „България на длан“

Снимка: minibulgaria.bg

Ще ви разкажем за една идея, опит в една картина да се събере цялата красота на България  на едно място. Това е начинанието на един режисьор да разкрие пред всички нас най-красивите български сгради – паметници на културата, а също и природната красота на страната, събрани в парк. Проектът ще носи името „България на длан!“. Кои ще са сградите и колко на брой са те, ни разказва Съни Сънински, автор на идеята.

За България са избрани над 100 обекта. В първия етап на реализация сме наблегнали на най-знаковите сгради за българската история от различни градове на страната. През 12-те години на развитие на този проект сме създали една възстановка, която се представя заедно с експозицията. Тя също ще намери своето място в парка. Тъй като проектът е под егидата на ЮНЕСКО, всички защитени от организацията обекти ще бъдат пресъздадени. Това са Рилският манастир, Мадарският конник, Античният театър в Пловдив, Царевец, Беленският мост на Колю Фичето и много други,  като имаме амбицията да представим и част от нематериалното културно наследство на страната ни.

Снимка
Проектът ще бъде реализиран на няколко етапа, като за начало ще бъдат претворени 30 национални обекта, а след това в още две фази ще се пресъздадат около 30 – 40 допълнителни сгради, като всяка от тях ще притежава озвучителна система и художествено осветление. Така България ще бъде представена с макети на едни от най-знаковите си исторически обекти. Каква е технологията на изработката на моделите?

Снимка
Преди 6 години се наложи да изработим макет на Рилския манастир за „Мини Европа“ в Брюксел. В рамките на 6 месеца се запознахме с хора от най-различни  ателиета и студия. Прекарахме време и в самия парк, като оттам закупихме технологията. Оттогава активно изграждаме макети за външни условия. Процесът е доста сложен. Започваме от 3
D визуализация. След това се изработват калъпи, в които отливаме необходимите елементи. Това позволява висока детайлност при изработката. Работим с полиестерни смоли, издържащи на високи температурни разлики от +40 до -40 градуса. Всичко това се случва с помощта на специални машини и скъпи материали, които за съжаление не се предлагат на българския пазар.

Тази технология позволява подбраните сгради да бъдат копирани до най-малката подробност и да се произведат в голям мащаб. Световните тенденции в тази област налагат пресъздаване на обектите в съотношение от 1:50 до 1:15. Тези размери не позволяват използването на 3D принтери, защото например катедралата „Св. Александър Невски“ в мащаб 1:25 ще е с дължина 4 и височина 5 метра. Сега, когато сме наясно с големината на проекта, се питаме кога и къде ще се реализира той?

Мястото, което сме избрали, са така наречените земи на Апостола. Теренът се намира в близост до река Малък Искър и селата Видраре и Калугерово, община Правец. Избрахме тази територия заради историческата ѝ обвързаност с Възрожденския период на страната ни. Във Видраре се намира първото килийно училище, а цялата местност по време на османското владичество е била бунтовнически регион. Освен това покрай реката цар Борис III е изградил живописен път, по който бъдещите посетители ще достигат до парка. Теренът притежава изключително природно и топографско разнообразие. Там човек може да остане насаме с проекта.  По този начин урбанизираната среда няма да пречи на сетивата ни.

За цялостната реализация на проекта ще са нужни около 3,5 млн. евро, споделя Съни Сънински. Официалното представяне предстои, а бъдещото откриване се предвижда най-близко в началото на 2019 година.

Снимки: minibulgaria.bgСвързани материали

Изложбата от макети на културно-исторически паметници „България на длан” се мести в Бургас

Уникалната за България колекция от макети на знакови културно-исторически паметници „България на длан” се мести в Бургас, по-близо до туристическите потоци. След няколко години на „митарства” по различни временни адреси във Велико Търново, София и Брюксел,..

публикувано на 10.05.12 в 09:23

Древноримското културно наследство през погледа на новите технологии

Замисляли ли сте се как най-детайлно можем да съхраним историческите богатства на страната ни? Живеем в ерата на дигиталното и новите технологии ни дават все повече възможности. Наскоро в Регионалния исторически музей - Русе бяха представени..

публикувано на 31.10.16 в 11:04
Още от рубриката

Отбелязваме Международния ден на йога

За четвърта поредна година светът отбелязва Международния ден на йога. В края на 2014г., по предложение на министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, Общото събрание на ООН учредява празника и определя датата 21 юни – деня на лятното..

публикувано на 21.06.18 в 12:07

Александър Александров: Космонавтите сме направени от друго тесто

БАН отбелязва 30-годишнината от полета на втория български космонавт Александър Александров с изложба на оригиналните апарати, с които са провеждани експериментите на орбиталната станция “Мир”, скафандъра и костюма му, фотографии, научни и видео..

публикувано на 20.06.18 в 11:17

Българите най-активни в ЕС при докладване на престъпления

Около 25 процента от българите, или почти всеки четвърти, е бил готов да съобщи на компетентните власти за извършено престъпление или вандализъм, показва мащабен анализ на Евростат за темата "престъпност" през 2016г., цитиран от БТА. Средният показател..

публикувано на 20.06.18 в 09:58