Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всичко от „България на длан“

БНР Новини
Снимка: minibulgaria.bg

Ще ви разкажем за една идея, опит в една картина да се събере цялата красота на България  на едно място. Това е начинанието на един режисьор да разкрие пред всички нас най-красивите български сгради – паметници на културата, а също и природната красота на страната, събрани в парк. Проектът ще носи името „България на длан!“. Кои ще са сградите и колко на брой са те, ни разказва Съни Сънински, автор на идеята.

За България са избрани над 100 обекта. В първия етап на реализация сме наблегнали на най-знаковите сгради за българската история от различни градове на страната. През 12-те години на развитие на този проект сме създали една възстановка, която се представя заедно с експозицията. Тя също ще намери своето място в парка. Тъй като проектът е под егидата на ЮНЕСКО, всички защитени от организацията обекти ще бъдат пресъздадени. Това са Рилският манастир, Мадарският конник, Античният театър в Пловдив, Царевец, Беленският мост на Колю Фичето и много други,  като имаме амбицията да представим и част от нематериалното културно наследство на страната ни.

Снимка
Проектът ще бъде реализиран на няколко етапа, като за начало ще бъдат претворени 30 национални обекта, а след това в още две фази ще се пресъздадат около 30 – 40 допълнителни сгради, като всяка от тях ще притежава озвучителна система и художествено осветление. Така България ще бъде представена с макети на едни от най-знаковите си исторически обекти. Каква е технологията на изработката на моделите?

Снимка
Преди 6 години се наложи да изработим макет на Рилския манастир за „Мини Европа“ в Брюксел. В рамките на 6 месеца се запознахме с хора от най-различни  ателиета и студия. Прекарахме време и в самия парк, като оттам закупихме технологията. Оттогава активно изграждаме макети за външни условия. Процесът е доста сложен. Започваме от 3
D визуализация. След това се изработват калъпи, в които отливаме необходимите елементи. Това позволява висока детайлност при изработката. Работим с полиестерни смоли, издържащи на високи температурни разлики от +40 до -40 градуса. Всичко това се случва с помощта на специални машини и скъпи материали, които за съжаление не се предлагат на българския пазар.

Тази технология позволява подбраните сгради да бъдат копирани до най-малката подробност и да се произведат в голям мащаб. Световните тенденции в тази област налагат пресъздаване на обектите в съотношение от 1:50 до 1:15. Тези размери не позволяват използването на 3D принтери, защото например катедралата „Св. Александър Невски“ в мащаб 1:25 ще е с дължина 4 и височина 5 метра. Сега, когато сме наясно с големината на проекта, се питаме кога и къде ще се реализира той?

Мястото, което сме избрали, са така наречените земи на Апостола. Теренът се намира в близост до река Малък Искър и селата Видраре и Калугерово, община Правец. Избрахме тази територия заради историческата ѝ обвързаност с Възрожденския период на страната ни. Във Видраре се намира първото килийно училище, а цялата местност по време на османското владичество е била бунтовнически регион. Освен това покрай реката цар Борис III е изградил живописен път, по който бъдещите посетители ще достигат до парка. Теренът притежава изключително природно и топографско разнообразие. Там човек може да остане насаме с проекта.  По този начин урбанизираната среда няма да пречи на сетивата ни.

За цялостната реализация на проекта ще са нужни около 3,5 млн. евро, споделя Съни Сънински. Официалното представяне предстои, а бъдещото откриване се предвижда най-близко в началото на 2019 година.

Снимки: minibulgaria.bg





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10

Летните температури се запазват и във вторник

Във вторник, 16 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. През деня ще е слънчево. След пладне от запад облачността ще се увеличава и до вечерта в Западна България ще завали. Максималните температури ще са между 27..

публикувано на 15.04.24 в 20:10

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00