Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смяната на властта не спира инвеститорския интерес на Китай към България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Броени дни преди правителство в оставка да си отидe, три големи китайски компании заявиха в София на среща с премиера Бойко Борисов сериозни инвестиционни намерения в България. Световният онлайн търговец Alibaba Group възнамерява да създаде логистичен център, GS-Solar Company – завод за производство на соларни панели, а GoldPoly Group да изкупува български тютюн. Пазарните ниши, които китайските инвеститори виждат в България, са от висок интерес и за самата страна. Евентуалният логистичен център на Alibaba Group например би предлагал на международните пазари български стоки и храни, а изкупуването на продукцията на националните производители на тютюн е болезнена за България тема от много години насам. Взаимен интерес има и в сферата на стратегическите инвестиции. Преди по-малко от месец Индустриалната търговска банка на Китай изяви готовност да финансира проекта за АЕЦ „Белене” при пазарните условия, поставяни от българска страна, а именно – без финансово ангажиране на държавата, без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на ток. Инвестиционни намерения китайска страна има не само към АЕЦ „Белене”, а и към изграждането на нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй”. Такъв интерес през декември м.г. бе изявен от китайската Държавна енергийна инвестиционна компания.

Очевидно е, че смяната на властта в България не спира инвестиционните намерения от страна на Китай и това е обяснимо. Усилията за взаимно сътрудничество и търговски обмен датират от години и се основават на общ интерес. Китай разглежда България като важно предмостие към големия европейски пазар, а България още от 2014 г. води политика за засилване на търговско-икономическите си връзки на Изток. Напоследък важна рамка за осъществяването на взаимните интереси е инициативата 16+1 за сътрудничество на Китай със страните от Централна и Източна Европа. Някои твърдят, че България се е присъединила към тази инициатива с много желания и досега не е получила отказ на нито едно от тях. Сега обаче въпросът не е взаимните интереси да се откриват, а да се реализират.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00