Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква ни гръцки сценарий, ако не се разделим с корупционния модел

Кирил Петков
Снимка: capital.bg

Десет години след началото на членството си в Европейския съюз България остава най-бедната страна в него с минимален месечен доход от 460 лв. (235 евро). Каква е причината тя да изостава от страни като Румъния (319 евро), Литва (360 евро) и Естония (470 евро), с които имаше приблизително еднакъв старт?

За да отговори на този въпрос, икономистът Кирил Петков се позовава на световния индекс на корупцията и прави извода, че за десет години явлението се е разраснало в страната ни. Ако корупцията беше сведена до нивото ѝ в Словения, хората у нас щяха да бъдат с 50 на сто по-богати.

Корупцията не влияе отрицателно само чрез присвояването на държавни средства, но и чрез пропуснатите възможности, обяснява още завършилият в Харвард икономист и дава за пример пропиления шанс пред страната ни, свързан с 10-процентния корпоративен данък.

Ако човек управлява европейска компания, има логика да я позиционира у нас, за да прави своите продажби и износ за целия ЕС от страната с най-нисък корпоративен данък – казва Кирил Петков. – И ако корупцията нямаше такива големи мащаби, щяхме да виждаме огромен брой европейски компании да плащат данъка си тук. Една подобна компания в Пловдив например представлява една 800-на от прихода от корпоративния данък. Така ако имахме само 800 такива компании, този приход щеше да се удвои и с него да се решат проблеми като пенсии, минимални заплати, здравеопазване, образование. Но заради корупцията и неработещата съдебна система хората си казват “Рискът е прекалено голям, за да започнем бизнеса си в България” и тези средства никога не влизат в нашия бюджет.

Грандиозни корупционни сделки като случая с КТБ, скандални обществени поръчки и какво ли още не – всичко това възпира инвеститорите да поемат необоснования риск.

Невероятно беше как погубихме 4 млрд. лв. през КТБ и какво би станало, ако ги бяхме инвестирали – продължава Кирил Петков. – Но зад КТБ има 60 заема и множество въпроси - кои са тези 60 души, защо все още няма нито един осъден, защо изпълнителният директор е в Сърбия и никой не го е разпитвал. Друг пример е свързан с горивата, монополите, картелите. През 2015 г. “Лукойл” има 5 млрд. лв. продажби през “Нефтохим”, а същевременно - загуби от 122 млн. лв. Как е възможно да имаш такава загуба при толкова висока печалба? И още един въпрос – наистина ли всяка поръчка за инфраструктура, направена чрез държавата, е на най-оптималните нива?

Според Кирил Петков решението оттук нататък е в ръцете на изпълнителната власт. Ако тя има воля да промени статуквото, може да започне с разследване на ДДС измамите и необявените доходи. За целта обаче има нужда от независим ръководител на НАП, който да се фокусира най-напред върху големите компании като източник на най-високи приходи в бюджета. По думите на икономиста, ако продължаваме по досегашния си път и не работим за увеличаването на БВП, не ни очаква нищо добро.

От 2011 г. досега сме удвоили държавния заем и ако продължаваме да го правим на всеки пет години, ще изпаднем в дългова спирала – категоричен е Кирил Петков. – Затова трябва да кажем “не” на корупционните модели, да се фокусираме върху конкурентността в износа и да не разчитаме на външни заеми и еврофондове, които постепенно ще бъдат намалени. Всеки българин има задачата да възприеме, че вече нямаме стабилност – или сменяме модела и вървим нагоре, или слизаме надолу и сценарий като в Гърция не е толкова невъзможен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00