Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Духът на акварела” тръгна из България

БНР Новини
6
Снимка: Венета Павлова

До 31 януари в софийската галерия „Райко Алексиев” може да се види  мащабната изложба „Духът на акварела”. Творбите в нея са от Международното триенале на акварела, състояло се за първи път през лятото на 2016-а във Варна. За него в морската ни столица пристигнаха произведения от 5 континента и 51 държави. Триеналето селектира над 270 участници от над 350 кандидати. До март избрани творби ще бъдат показани в едни от най-добрите галерии в страната. Как се ражда идеята за триеналето?

Снимка
Преди две години известната художничка Селма Тодорова е избрана за председател на Международното акварелно общество-България (International Watercolor Society Bulgaria). Тя мечтае да организира у нас голяма изложба с творби на акварелисти от цял свят, но в София няма достатъчно подходящи зали за подобно начинание. Намира подкрепа обаче от две варненски галеристки: Пламена Рачева, директор на Градската художествената галерия „Борис Георгиев” и Виктория Митева от галерия „Папийон”.


Ето какво отбелязва Виктория Митева:

Селма Тодорова (в ляво) и Виктория МитеваАз бих искала да благодаря преди всичко на Селма Тодорова, че се обърна към нас и се довери на организационните ни умения, на подхода ни, на идеите, за да се случи такова събитие. Безспорно никой от нас не е предполагал колко трудности ще възникнат. Много бързо се изниза повече от година, за да се случи едно такова красиво нещо като тази изложба. Реално погледнато, ние инициирахме самата идея и започнахме подготовката през октомври 2015-та, за да се осъществи през юли 2016-а. И пак всичко беше с невероятно напрежение. С много нощи без сън и за Селма, и за всички, които журирахме, защото всичко беше в кратки срокове. Благодарение на Селма много държави откликнаха и се довериха за нещо, което тук не беше се случвало. Те не бяха чували за Варна, нито за България. Изпратиха неща, от които да можем да избираме, за да направим една хубава селекция – добра представителна извадка за всяка от държавите, не само за България.

Оттук – накъде?

Оттук всъщност дойде идеята и за пътуващата изложба в България, тя беше като един бонус – посочва Селма Тодорова. – Обикновено се прави само представяне. Но е жалко, след като картини от 51 държави, хайде 50, защото една от тях е България, са прекосили граници, всичко това да продължи само един месец. Важно е да се види из цялата страна. България има нужда от това, не е виждала толкова акварелисти на едно място. Така че изложбата трябва да се види и трябва да продължаваме да ги виждаме на всеки три години.

Снимка
Според Виктория Митева акварелът е една от най-трудните техники. И това събитие в стилово, жанрово, техническо отношение показва колко труден всъщност е той. Затова пътуващата изложба ще даде възможност на много хора да се докоснат до предизвикателствата и магията на акварела. Имаме огромна нужда от подкрепа на широката публика за всяко изкуство, особено в България, особено днес, защото будно гражданско, държавно съзнание се поддържа само с добра култура – посочва тя.

Снимка
Цялата колекция беше първоначално във Варна с 272 работи от толкова участници. Но поради малкото място в галерия „Райко Алексиев” тук са само 132 творби. Това, което може да се види, всъщност е най-доброто от най-доброто. Извинявам се на авторите, които не сме представили, особено на тези от България. При една подредба някои хубави произведения не могат да стоят до други и заради това отпадат и добри работи. Но в Кюстендил ще им се реваншираме и ще покажем всички творби в една доста обширна среда –
обобщава Селма Тодорова.

Снимки от изложбата: Венета Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25