Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният трибунал за Косово – ново предизвикателство пред доказан професионалист

БНР Новини
Проф. Екатерина Трендафилова
Снимка: JusticeInfo.net

Януари 2017 година е месецът, в който започва работа новосформираният Специализиран трибунал за Косово със седалище в Хага. Утвърждаването на новата институция и изработването на правила за производството и доказателствата вече е в ръцете на един български съдия с отлична репутация – проф. Екатерина Трендафилова. Поста президент на новата институция тя заема след приключване на 9-годишния й мандат в Международния наказателен съд в Хага. Там тя е съдия по дела във връзка с тежки престъпления срещу човечеството, извършвани в Уганда, Централна Африканска Република, Кения, Конго, Судан и др. В Кения по времето на процеса срещу вицепремиера Ухуро Кенята проф. Трендафилова печели симпатиите на населението със своята решителност, неотстъпчивост и безспорен професионализъм. Съдебните заседания се излъчват по телевизията и са най-обсъжданото нещо по барове, ресторанти, магазини. Името й вече носят дори деца, родени по време и след приключване на процеса.

Професор Трендафилова е сред най-изтъкнатите специалисти в областта на наказателния процес. Участвала е в реформирането на българската наказателнопроцесуална система, както и в подготовката на редица нормативни актове, свързани със съдебната система. Била е ръководител на направлението по наказателноправни науки в Консултативния съвет по законодателство към председателя на парламента. В периода 1992-1995 г. Екатерина Трендафилова е представител на България в Комисията на ООН по превенция на престъпността и наказателното правосъдие със седалище във Виена.

Първият сигнал за необходимостта от създаването на такъв трибунал дава Карла дел Понте – първи прокурор на Съда за бивша Югославия. През 2008 г. излиза нейната книга „Ловът: Аз и военните престъпници” (The Hunt: Me and the War Criminals). В нея има информация за редица престъпления, разследвани от Дел Понте, за които съществуват доказателства, но в хода на работата й, тя не е успявала да повдигне обвинения заради най-различни спънки. Става въпрос за злодеяния, като убийства с цел трафик на органи, отвличания, сексуални издевателства срещу сърби и роми, както и срещу албанци, заподозрени, че са подпомагали сърбите във въоръжения конфликт за отцепване на Косово от Сърбия (1998-1999) и преди това. Извършителите са високопоставени членове на Армията за освобождение на Косово (АОК). Те пък се възприемат като национални герои от албанското население и това създава допълнителни трудности при разследванията на територията на Косово и Северна Албания.

Толкова сериозни твърдения не могат да останат без отзвук и Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа възлага проверка веднага след излизането на книгата. Данните, посочени от Дел Понте, се потвърждават. Следва назначаването от страна на ЕС на Комисия за разследване на престъпленията в Косово. Постепенно се стига до заключението, че само специализиран съд извън страната може да осигури независимо, обективно и безпристрастно разследване.

През август 2015 г. парламентът в Прищина приема закон за създаването на специализиран съд със състави, следващи нивата на съдебната система на Косово, със седалище в Хага и с изцяло международни съдии. Целта е да се осигури обективно и безпристрастно правосъдие, което обаче да бъде прието позитивно не само от международната общност, но и от косовското население.

Присъствието на проф. Екатерина Трендафилова в новия Трибунал дава надежда, че институцията ще започне да функционира успешно. А това безспорно е важно за целя регион. За международната общност е ясно, че докато не се потърси адекватно отговорност за престъпленията на Балканите, полуостровът ще продължава да бъде барутен погреб. Поредното доказателство е нагнетяването на напрежението между Косово и Сърбия от последните дни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Приключи срокът за регистрация на партиите за изборите

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в Централната избирателна комисия заявления за регистрация за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и/или за народни представители. Това предаде БТА, позовавайки се на..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41