Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев – от военен до президент

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

С официална церемония днес в София новоизбраният президент на България встъпва в длъжност. Държавен глава на страната за първи път става не политик, а военен от кариерата. Завършва математическа гимназия, а после Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия и ескадрилен офицерски курс „Максуел” в САЩ. Пилотира не само руски изтребители МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-29, но и натовски машини като F-15, F-16, F-18, Eurofighter, Gripen. За висшите нива на военната кариера подготовка получава като курсант на Командно-щабна академия – ВА – „Г. С. Раковски” и на Военновъздушния колеж „Максуел“ в САЩ. Пътя от младши пилот през 1987 г. до командир на българските ВВС през 2014 г. той извървява, заемайки множество командни длъжности. Рапорт за оттегляне от военната кариера подаде през 2016 г., за да участва в президентските избори като кандидат на инициативен комитет, подкрепен от БСП.

Заради подкрепата му от социалистите някои допуснаха, че Радев ще води проруска политика, но самият той определя тези предположения като резултат от безпочвени страхове, че България може да излезе от Европейския съюз и НАТО, и уверява, че е генерал от НАТО и през целия си живот е работил за това България да бъде силен и активен член на алианса".

Някои изразяват и опасения, че новият президент няма достатъчно политически опит, за да се справи със сложната национална и международна конюнктура, но други определят липсата на такъв опит не като недостатък, а като шанс националните интереси да получат по-добра защита, отколкото досега им осигуряваха президенти, избирани между представители на политическото статукво.

Без съмнение, на президентските избори Румен Радев получи широка обществена подкрепа не само от ляво, но и от целия спектър на политическия живот. Дали новият държавен глава ще оправдае тази подкрепа, или ще предизвика разочарование, ще покажат конкретните му стъпки.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30