Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Буруджиева: Не очаквам изненадващи промени в политиката на България при президента Радев

БНР Новини
Снимка: личен архив

След като Румен Радев официално встъпи в длъжност като президент на България, изниква въпросът, дали той ще оправдае подкрепата, която получи на изборите, или ще предизвика разочарование. За това, какво да очакваме от новия държавен глава, разговаряме с политолога Татяна Буруджиева:

Не очаквам да бъдем изненадвани от драстични промени в позициите на Румен Радев, нито по отношение на вътрешната, нито на външната политика. Тепърва ще видим, какъв служебен кабинет ще представи той. Има една важна особеност при този служебен кабинет, защото срокът му на действие не е ясен. Перспективите са неясни пред формиране на правителство на България след изборите. Може да се окаже, че служебният кабинет трябва реално да управлява държавата и в този смисъл изискванията, оценката и критериите, които ще приложим към членовете на този кабинет, стават още по-големи.

По какъв начин ще коментирате новоназначения екип на Радев?

По екипа от секретари в президентството можем да съдим за основните приоритети, които си поставя президентът като действие. Фокусът, който показват към младежките политики, е част от разнообразието, което ще видим. Трябва да обърнем внимание на по-широката палитра от съвети, които ще бъдат изградени. Ще трябва да проследим и отношенията между президента и вицепрезидента, защото това винаги е било проблем в България.

Заради подкрепата му от социалистите, беше допуснато, че Румен Радев ще води проруска политика. Каква позиция очакваме да заеме президента в действителност?

Политическите сили, особено десния спектър, искат да наложат тезата, че новият президент ще доведе до нови геостратегически преориентации на България. Президентът застана на ясна балансирана позиция, в чиято основа е нашата евроатлантическа ориентация. Новото, което той прибави, са интересите на България и това е добра основа. Това би било добро равновесие в нашата международна позиция. През тези два месеца, в които ще действа служебното правителство и президента Радев, не очаквам някакви драстични завои на България в международната политика. По-интересно е, как се формират регионалните баланси на България – докога ние ще продължим да се изживяваме основно като балканска държава и ще приемаме протегнатата ръка от централно- и източноевропейските държави.

Кои ще са акцентите в действията на президента?

Смятам, че това, което ще води като политика през тези два месеца със служебното правителство, ще бъде един по-различен поглед към бюджета на държавата, с акцент към рисковите групи на бедните. Очаквам ясна позиция по отношение на това, което направи като промени в цените на лекарствата министър Москов в последните дни. Това засяга огромни групи от населението. Надявам се там служебното правителство да покаже ангажимента на президента по повод на демографските проблеми, проблемите на бедните, качеството на здравеопазването и нуждите на пациентите. В сферата на културата и образованието очаквам да има сериозни действия на това правителство.

Може ли българинът да бъде оптимист?

Българите имаме специфично качество – да сме песимистични, винаги търсим проблема. Няма да можем да бъдем оптимисти. Вековна традиция при нас е държавата да е чужда на гражданите и общото действие на всеки българин е да прецаква държавата. Това създава огромен проблем при изграждането на демократичната ни държава и смятам, че няма да са толкова бързи ефектите, дори да се вършат добри неща в политиката. Ще трябва да се натрупа достатъчно качествено и добро действие, за да може да се преодолее този мнителен поглед от страна на гражданите към държавните институции и политиката. Промяната на мисленето отнема време, а и политиците не съдействат много за тази промяна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30