Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обичаят „Сурва“ – символ на пречистващата сила за едно ново начало

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Българската маскарадна обредност има хилядолетна традиция и идва от древни езически времена. Игрите с маски се практикуват при  смяната на старата с новата година и с пролетното събуждане на природата. Посланията им са насочени към прогонване на злите сили и с пожеланията за здраве и плодородие в периодите на т.н. „мръсни дни“ в годината. Маскираните мъже се движат със специфична стъпка, носят страховити маски и самобитни костюми, опасани са със звънци, хлопки, чанове. Маскарадните игри в България са жива традиция и се предава от поколения на поколения. Зимният обичай “Сурва“ е характерен за Средна Западна България – селищата около Перник, Брезник, Земен и Радомир.


Изпълнителите на сурвакарските чети се наричат суровичкаре, сурваскаре. По традиция групите са от мъже, предрешени като невеста, младоженец, свекър, свекърва, които първи влизат в домовете и благославят домакините. Други персонажи на групата са още поп, мечка, цигани и съпровождащи музиканти. Причудливите маски на сурвакарите са плод на фантазията им. Облеклата им се изработват от парчета плат, нарязани на ленти или обърнати наопаки кожуси. В игрите се включват и деца, редом до своите бащи – знак, че традицията продължава.

Снимка
Обичаят е включен в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното наследство на човечеството. За тазгодишната “Сурва“ в Пернишко разказва г-жа Иванка Василева – главен експерт в отдел „Култура“, община Перник.



Какво е Пернишко без „Сурва“! Без онази нощ, в която век след век млади мъже с маски, побелели от студа, полудели от радост и енергия, отнасят като стихия всичко след себе си, и запустялата земя потръпва под лудешкия звън на хлопатари и звънци. Тази година 55 селища запалиха сурвакарския огън. Обичаят се представя в нощта на 13-14 януари. По стара традиция фамилиите се събират на Васильовден (по стар стил), който е най-големият празник в нашия район.


На 27, 28 и 29 януари ще се проведе 26-ото издание на Международния фолклорен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ – Перник ‘2017. Градът е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове през 1995 г. В конкурсната надпревара ще участват маскарадни групи от зимната и пролетна обредност, известни като сурвакари и кукери, от цяла България.

Снимка
Това
издание ще бъде кулминацията на всички досега. Заявени са участията на 118 групи. Достигаме рекордите на Гинес. В Рио Де Жанейро последните години участниците бяха около 6000. Ние имаме рекорден брой участници – 6944 са изявили желание за участие. „Сурва“ означава сила и мощ. Каква по-голяма мощ от това, 7000 човека да се появят в нашия град и да покажат силата и енергията на традицията. Тази година ще участват 7-8 групи, които за първи път идват на нашия празник. Над 1300 деца от цяла България ще се включат във фестивала. На 27 започва научната конференция „Маскарадът в селото и града“. Тя е традиционна за Перник. Детската забавачница „Децата на Сурва“ ще показва обичая в Младежкия комплекс. През трите дни, от 10 до 18 часа, ще има т.н. „Мечкарница“ – работилница за маски. Изявени майстори на маски от България ще покажат занаята си. Всеки, който желае може да се включи или да си закупи маска.

Снимка
В изложбата гостува Никола Вранчич – хърватин, ръководител на сурвакарска група, който ще покаже над 20-30 свои макета на маски, вдъхновени от нашите маскарадни игри. При едно от посещенията си в България той се е впечатлил от нашите маски и е изработил е макети. Ще има и „Сурвакариада“ – преди официалното откриване над 500 деца ще покажат традицията. „Огьнят на Сурва“ е нашият концерт-спектакъл за официалното откриване. Най-голямата атракция са дефилетата през двата дни от 10 до 18 часа. Ще дефилират  50-60 групи с програмите си. Интересно ще е участието на 16 групи от 8 държави: Хърватия, Словения, Македония, Сърбия, Сардиния (Италия), Албания, Аруба. Ще има сцена за българските групи, които след дефилетата ще се изявяват там със своите маски и костюми. Детски панаир с творческо ателие за маски, марионетки и колажи ще бъде представен в Младежкия дом. Изключително интересна ще бъде и специалната сцена за гостуващите чужди групи.










Снимки: БГНЕС и surva.org





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30