Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преструктурирането в дясното пространство продължава

БНР Новини
Радан Кънев говори на брифинга след учредяването на платформата „Нова република“
Снимка: БГНЕС

След като през ноември м.г. партията „Демократи за силна България”  окончателно се оттегли от десния Реформаторски блок, в четвъртък нейният лидер Радан Кънев, неотдавнашният кандидат за президент Трайчо Трайков и част от Гражданския съвет на Реформаторския блок, както и други „съмишленици на българската десница”, сред които един депутат от партия ГЕРБ, обявиха създаването на надпартийна платформа, наречена „Нова република”. Учредяването на платформата е въпрос на дни и тя ще бъде отворена за присъединяване на други формации, граждански организации и личности.

Преди още да е учредена, „Нова република” отправи покана за общо явяване на предсрочните избори към учредилата се на 7 януари партия на бившият правосъден министър в кабинета „Борисов 2” Христо Иванов – „Да, България”. Основание за поканата  на „Нова република“ към „Да, България!” е общата им кауза за реформиране на съдебната система, както и желанието за ясна алтернатива на управлението и промяна.

„Да, България!“ също е отворена за съюзи с други формации, но реагира предпазливо на поканата. Първо лидерът й Христо Иванов каза, че преди да се произнесе дали обединение за изборите е възможно, иска да види крайния състав на „Нова република“. По-късно обаче Националният съвет на „Да, България!” взе решение тя да се яви сама на предсрочните парламентарни избори и вече в новия парламент да работи за създаване на широк антикорупционен блок.

Инициаторите на „Нова република” категорично изключват съвместно явяване на изборите с формации, подписали новото коалиционно споразумение на Реформаторския блок заради тяхната склонност към компромиси с ГЕРБ. Така в навечерието на предсрочните избори в дясното политическо пространство на страната фактически се очертават три дясно ориентирани формации – довчерашните коалиционни партньори ГЕРБ и Реформаторският блок, приключили преждевременно своя управленски мандат, и претендиращата да бъде тяхна алтернатива „Нова република“. Последни социологически проучвания прогнозират за ГЕРБ подкрепа между 32,2%, и 32,6%, а за Реформаторски блок около 3,7%. На този етап формация около Демократи за силна България, каквото е задаващата се „Нова република“, би била подкрепена от само 1,4%, но колкото и невероятна да изглежда нейната амбиция да стане дясна алтернатива, тя не е лишена от основания. Тестове на изследователския център „Тренд“ за хипотетичния потенциал на една нова партия показват, че такава може да привлече около 20 на сто от избирателите. Шансовете за успех на изборите и на дясната „Нова република“, и на партия „Да, България!“, която пък се определя като „нито дясна, нито лява“ и в момента се ползва с подкрепа от 2,8%, са основно в този сегмент на електората. Христо Иванов не се съмнява, че и и двете нови формации са в състояние да влязат в парламента самостоятелно, но дали това е така, ще се види в края на март.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29