Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК дава сигурност и надежда чрез дарени дрехи

БНР Новини
Снимка: redcross.bg

Събирането на дарения, чрез продажбата на употребявани дрехи и текстил, не е новост за Червения кръст в неговата практика по цял свят. Например в английската столица има специални магазини, където се продава дареното облекло, а парите от продажбите се влагат в благотворителни инициативи на местно ниво. Парадоксално е, че производството на дрехи в световен мащаб надхвърля нуждите на потребителите. Все повече расте броят на хората, които разчитат на чужда помощ, за да могат да облекат себе си и децата си. В подкрепа идват благотворителните организации, в ролята им на посредник между дарители и нуждаещи се.

До скоро Българският червен кръст беше инициатор на временни дарителски кампании, с които се призоваваха гражданите да даряват облекло и домашен текстил за жителите на райони, пострадали от различни природни бедствия и катастрофи. На тях се отзоваваха стотици хора, които след приключване на кампанията продължаваха да питат за места, където да оставят още от събраните дарения. Събирането на облекло и текстил с благотворителна цел стана целогодишно от март месец миналата година. Тогава бяха поставени първите контейнери със знака на Червения кръст, предназначени само за този род дарения. Инициативата се реализира с помощта на фирма „Хюманита” от Пловдив, която се занимава със събиране и преработка на текстилни отпадъци.

Съдържанието на контейнерите периодично се събира, дезинфекцира се и се сортира, съобразно сезона и предназначението на оставените там дрехи. Благотворителната инициатива има и безспорен екологичен ефект, тъй като се заделя и преработва негодната за употреба част от даренията. Контейнерите в София събират до 300 кг, но като брой са недостатъчни, защото в големия град няма други места, където да се поставят текстилните отпадъци. Това обяснява и големия интерес към инициативата на БЧК сред симпатизантите на хуманитарните и екологични кампании в София. Събирането на излезли от употреба дрехи е стара идея и стар проблем в България – казва Спаска Тасева, зам.-директор на столичната организация на БЧК.

За половин година на възлови места в София са поставени 15 такива контейнери. А идеята ни е в тях да се събират основно дрехи, текстил и всичко подобно, за което са търсили нашата помощ, за да стигне до нуждаещите се. Дарителите ни носят дрехите, прибрани старателно и почистени. Една част от тях се заделят за бедствения резерв на БЧК. Те са използват при нужда, когато възникнат кризисни ситуации някъде в страната. Такива случаи има много, включително и сега, в тези продължителни студени дни, ние търсим възможност да помогнем и на хората в бежанските центрове, на бездомните, които живеят на улицата и се нуждаят от топла дреха през зимата. Това също е възможност да се отзовем. Една от целите ни със събирането на дрехи беше изпълнена по този начин. Заедно с това, всеки килограм текстил, който е поставен в тези контейнери, носи на БЧК по 10 стотинки от преработвателната фирма. За нас това е нов вид инвестиция, която влагаме отново в хуманитарни каузи.

За половин година, откакто започна събирането на текстил на територията на София, са събрани над 185 тона. Това предполага по-голямо внимание към столичния град от страна на фирмата, заета с преработката на този род битови отпадъци. Добрият опит дава основание да се мисли за разширяване на дейността и да бъдат обхванати и други големи градове, където в момента ненужният текстил не се рециклира, а отива директно на сметището. В момента най-популярни и използвани са контейнерите за употребявани дрехи пред централата на Червения кръст в София. Всеки ден Спаска Тасева вижда хора, които сутрин, отивайки на работа, минават и оставят събраните от тях количества.

Моите лични впечатления са, че много хора идват тук и виждам как бързо се пълнят тези контейнери. Инициативата определено има екологичен ефект, защото нещата, които не могат да се върнат при други нуждаещи се хора, остават, за да се рециклират. Текстилните материали, които се произвеждат след преработването на оставените дрехи, влизат в употреба под формата на вата за текстилни пълнежи, като кърпи за почистване в автомобилните сервизи и в промишлеността. Имаме желание контейнерите да стават много повече, но и сега фирмата, която има задължение да ги събира и извозва, просто не смогва и част от съдовете остават с дни препълнени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41
Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05