Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Ходулов: Развитието на детския и юношеския хокей в България минава през построяване на пързалки

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

През суровите зимни месеци в България, когато придвижването по заледените улици на градовете изисква специални умения от страна на пешеходците, вероятно има родители, които се замислят какъв зимен спорт би бил подходящ за децата им. Особено ако често ги виждат застинали пред екраните на електронните си устройства.

Хокеят на лед е спорт, който укрепва здравето и спомага за добрата координацията и концентрация. Занимания по хокей на лед могат да посещават и 5 годишни деца, както и по-големи ученици, а желанието и постоянството са от основно значение.

За да разберем повече, се обърнахме към президента на Хокей клуб ЦСКА и треньор, Кирил Ходулов, който отделя голямо внимание на развитието на детската и юношеската школа на отбора, от където в бъдеще могат да се появят нови таланти и да издигнат хокея на лед в България над сегашното му ниво. Попитахме господин Ходулов дали децата в България имат желание да играят хокей на лед и какви качества развива този спорт при подрастващите:

Снимка
Да. Мога да кажа, че наистина проявяват интерес. Когато децата дойдат на пързалката да наблюдават игра или да придружат някой съученик на тренировка, много бързо проявяват интерес към играта. На първо място хокеят развива дисциплина и уважение към съотборниците и треньорите, които се пренасят в училище. Развиват се качества като бързина пъргавина, гъвкавост и възможност за бързо взимане на решение. Всички тези неща са приложими в живота на подрастващите и извън спортната зала и пързалката.

Снимка
За съжаление причината за факта, че хокеят на лед остава не особено популярен спорт в България сред деца и младежи, е прозаична – липса на добри условия за практикуването му:

Може да звучи клиширано, но истинският проблем са базите. Ние нямаме бази. Дори много от пързалките от преди 1990 година бяха затворени. От тях някои бяха открити, но в много държави хокей за деца и юноши все още се практикува и на открити пързалки. Не е задължително да има зала в дадено населено място, за да може да се тренира от ноември до края на март, а при засилен интерес вече общините се грижат и за построяване на зала.Трябва да има условия в големите, а и в по-малките населени места, където се раждат дори по-големи таланти. Мисля, че това е единственият начин – когато има масовост на спорта.

Снимка
Все пак Кирил Ходулов е оптимист за бъдещето на ледените спортове в страната:

Винаги съм бил оптимист и ще продължавам да бъда, след като всеки ден съм на пързалката в сезона. Оптимист съм и защото виждам интерес в общините да строят зали, в които да има ледени пързалки и да се играе хокей; да има фигурно пързаляне, шорттрек, а защо не и кърлинг. Това е един изключително интересен спорт. За него не се изискват кънки, няма ограничения във възрастта и всеки може да го практикува в свободното си време. Смятам, че спортното министерство и кметовете ще обърнат внимание на това и ще построят бази. Имам информация, че много общини проявяват интерес, така че аз съм оптимист за бъдещето на спорта, казва Кирил Ходулов и добавя, че учениците трябва да бъдат окуражавани да спортуват, независимо от това дали спортът е хокей на лед, волейбол или нещо друго, защото това има положителен ефект върху тяхното развитие, както и върху развитието на спорта в страната.

Снимки: БГНЕС и hockeycska.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03