Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Ушев: От Радио България до Канада

БНР Новини
Снимка: архив

На фона на мразовитата зима тези дни по медиите гръмна една изключителна новина, която ни напомни, че все още има българи по света, с които да се гордеем. Аниматорът Теодор Ушев получи номинация за престижната награда „Оскар“ в категорията „Късометражна анимация”. Лентата е дълга осем минути. Заснета е с продуцентството на Националния филмов борд на Канада за около 65 000 канадски долара. За да попадне в окончателния списък на филмовата академия, лентата се конкурира с мегастудия като Disney и Pixar. От Монреал нашият сънародник ни разказа за изминалия път дотук и спомените, които го свързват с Радио България.


Както винаги се случва, никога не знаеш кога един малък жест, акт ще доведе до нещо голямо. Истината е, че заминах за Канада благодарение на 3 картички, които направих за Радио България, и едно лого. Това беше в далечната 1994-1995 година. След като спечелих няколко конкурса за графичен дизайн, благодарение на картичките, започнах да се занимавам с мултимедия. Тогава това беше голям хит. После ми предложиха да остана да работя за няколко месеца, които се превърнаха в 18 години. И така, започнах да правя анимация, да се интересувам от кино. Хората от Националния филмов борд на Канада видяха филмите ми, предложиха ми да направя филм за Интернет, после спечелих конкурс за по-голям детски филм, който се казва „Царица“. Това е разказ за едно малко момиченце, което тъгува за баба си… Оттам нататък и досега не мога да осъзная какво се случи. Правех филм след филм, получавах все повече награди от престижни фестивали. Стигнах до световната премиера на „Сляпата Вайша” на един от най-престижните кинофестивали – Берлинале, споделя с вълнение Теодор.


„Сляпата Вайша” е първият съвместен проект на писателя Георги Господинов и Теодор Ушев. Автор на музиката е Никола Груев с творчески псевдоним „Котарашки”. Вайша е момиче, обречено да вижда с едното си око само миналото, а с другото – бъдещето. Анимацията е предназначена за деца от 9 до 99 години, а посланието, което носи в себе си, Теодор определя така:

Трябва да престанем да се страхуваме от миналото, да престанем да се страхуваме и от бъдещето, защото всичко, което ни се случва, е проекция на самите нас и то се случва днес и сега. От нашите жестове и нашите актове зависи как ще живеем утре.

Попитахме аниматора, има ли нещо ново в технологията, която е използвал при създаването на филма.

Едва ли някой, който се занимава професионално с анимация, не знае начина, по който правя филмите си – разказва Теодор. – Опитвам се постоянно да измислям някаква нова техника. Това се случи и със „Сляпата Вайша”. Техника, която разработвам от много години. Наричам я дигитална линогравюра. По дигитален път, рисувайки с таблет, създавам едно изображение, което прилича като направено на ръка, принтирано със съответните недостатъци и грешки. Това прави картината много жива, като движеща се книга, което всъщност беше и целта на този филм. Аз наистина исках зрителят да се чувства така, сякаш чете книга. Като допълнение звучи прекрасният глас на невероятната канадска актриса Каролин Давернас, която сподели с мен, че това е любимата й роля в киното.

С голямо вълнение той разказа, че, макар и на хиляди километри от страната ни, той си остава българин. В Канада е намерил почва за развитие, хора, които да го оценят и да му позволят да развива таланта си. Нито за миг не съжалява, че е останал. Но при всяка възможност се връща в България, при хората, които обича, и нещата, които го зареждат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25