Детска академия възпитава чувствата и укрепва семейството

Снимка: личен архив

Как да управляваме своите емоции в моменти на стрес, конфликт и напрежение? На този въпрос търсят отговор изследователите на човешката психика, педагозите, а нерядко и авторите на художествена литература. Учените доказват, че познаването и овладяването  на емоциите са в основата на един различен вид интелигентност, който оказва въздействие върху човека през целия му живот. В продължение на много години, резултатите от IQ тестовете въз основа на логическо мислене, са считани за водещ фактор за справянето на личността в живота. Днес обаче все по-голямо внимание се отделя на другия вид интелигентност – емоционалната. Още повече във времената на глобализация, в които живеем, всеки един от нас трябва да обръща повече внимание на емоционалните си умения. Те отварят врата за просперитет в живота и кариерата. Нашият успех зависи от способността да разчитаме сигналите, изпращани от другите и да реагираме адекватно на тях.

„Без проява на висока емоционална интелигентност много от начинанията ни са изложени на опасност от провал” – поясняват психолозите. Специално внимание отделят на взаимоотношенията между възрастните и децата, като отбелязват, че това общуване трябва да се управлява от хора, опознали собствените си емоции и които ги владеят до съвършенство.

Снимка

СнимкаТъкмо към формиране на емоционалната интелигентност в ранна възраст се насочва и Детската академията „Как да се оправям в живота”. За да онагледим едно абстрактно понятие, каквато е емоционалната интелигентност, ние сме свързали емоциите с елемента вода. Така е, защото е установено, че това е елементът, отговорен за емоциите и чувствителността на човека – обяснява Мартина Велева, педагог със стаж в сферата на неформалното образование.

От проучване, проведено сред родителите, разбрахме, че за тях е важно децата им да формират отговорно отношение към хората около себе си, а и към света, в който живеем въобще. Това включва навиците за поддържане на ред около себе си, грижата за личната хигиена и порядъка в стаята. Не по-малко важно е, те да развият умения за общуване с връстниците, но и с възрастните. Да могат да работят в екип, да поемат отговорност за постъпките и решенията си. Специално внимание отделяме на мотивацията и самомотивацията, както и справянето в трудни, напрегнати ситуации. Според родителите е важно, децата им да се научат да се справят в конфликтни ситуации, които могат да възникнат навсякъде. Това е свързано с емоциите, тяхното познаване и овладяване. За съжаление важните въпроси рядко се засягат в училище.

СнимкаПо думите на Мартина Велева, самата идея за Академията е възникнала на базата на проучвания за ефекта на неформалното образование върху детската самооценка и психика. Най-същественото, което образованието може да допринесе за развитието на детето е, да му помогне да се ориентира към област, в която талантите му ще бъдат най-добре представени – казва Мартина и продължава:

С нашата Академия не искаме да заместим родителите – те са незаменими, тяхната роля е най-важната за възпитанието на всеки човек. Силно вярваме в това и организираме програми, където родителите, заедно с децата съзнателно работят върху качествата от сферата на емоционалната интелигентност. Обръщаме много внимание на ценностите в семейството.  Ние помагаме на децата да развият своите дарби като ги извеждаме сред природата. Тя е наша основа за работа, там използваме природните дадености, за да предадем на малките посланията за живота и ценностите. Учим ги как да създават хармония от мислите и чувствата си. Децата разбират, че ние носим част от земята, въздуха и водата в нас. Те усещат, че сме пряко зависими и свързани с природата, че тя може да ни лекува и да ни помага, за да се справяме с проблемите, със стреса и така още по-добре осъзнават тази наша свързаност.

Още от рубриката

Децата, които станаха добрите герои във Фейсбук

Давид, Емо, Калин и Ева – това са децата, които станаха популярни във Фейсбук благодарение на една благородна кауза. За броени дни инициативата им да съберат пари за един от кучешките приюти близо до София спечели много привърженици и споделяния и..

публикувано на 17.07.18 в 10:39

Младежи от пет държави се обучаваха в лагер по предприемачество в Габрово

В архитектурно-историческия резерват "Боженци" се проведе   Първият международен младежки лагер "Предприемачът като откривател". В него участваха 22 младежи от България, Беларус, Израел, Полша и Русия. Партньори в организирането на лагера бяха Община..

публикувано на 15.07.18 в 08:30

Софийската пожарна служба навършва 140 години

На 16 април 1832 г. в София избухва пожар, който бързо обхваща магазини, кафенета, хлебопекарна, няколко къщи. Разтревоженото население се втурва по улиците, но не е в състояние с нищо да потуши огъня. Точно този ден в София е повреден главният..

публикувано на 14.07.18 в 08:00