Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Опитвам се да намеря своите корени, да дам обратно преживяната красота…”

Елица Александрова представя своите „Песни от Тракия“

„Ехо от древната реч“, „Струните на сърцето“, „Изгубеният рай“, „Девойко мари хубава“ – това са част от пиесите, включени в сборника „Песни от Тракия“ (Songs from Thrace). Написани са така, че могат да бъдат изпълнени на класическата педална арфа, както и на все по-често използвания старинен вариант на инструмента безпедална арфа. Автор на музиката е Елица Александрова.

„Песни от Тракия“ ще бъдат представени с мултимедиен спектакъл в късния следобед на 4 февруари в „Сити Арт Марк Център“. Входът е свободен. Изданието е в два варианта – на български и на английски език. Редактор е нашата известна арфистка Анжела Маджарова. Тя е и първият изпълнител на пиесите. В концертната част на спектакъла участват още три изпълнителки на арфа – Весела Тричкова, Яна Дойнова и авторката. Някои от произведенията ще прозвучат във вариант за соло арфа, както са в сборника. Други са преработени за по-голям състав, в който Елица е включила виола, виолончело и перкусии. Ще има визуални ефекти, а между отделните музикални изпълнения ще прозвучат стихове от български поети – Николай Лилиев, Бистра Сирин и др.

Любопитен факт – това е първият сборник с пиеси за арфа от български композитор, разпространяван от престижни компании и сайтове, посветили дейността си на този инструмент. И няколко думи за Елица Александрова – професионалното ѝ ежедневие е свързано със създаване на приложна музика. От около десет години работи като композитор и аудио дизайнер в международна фирма за електронни игри. Писала е музика за реклами, а също – към филми и един театрален спектакъл. Завършила е НМУ „Любомир Пипков“ и НМА „Панчо Владигеров“ в София, в класа на проф. Атанас Куртев. За времето в Академията Елица споделя: Получих сериозно образование не само като пианист, но и в различни теоретични дисциплини. С лекота правех аранжименти по молба на мои колеги. Постепенно започнах да композирам, а арфата беше моя мечта.

Идеята да напиша тези пиеси се зароди съвсем спонтанно – продължава Елица. – Бях поканена да акомпанирам на арфа представянето на книга от Роман Кисьов. Така написах първата пиеса "Ехо от древната реч", тя звучеше като акомпанимент на неговите стихове. През годините съм писала доста песни за различни изпълнители. Реших да ги направя в инструментален вариант, но не за пиано, въпреки че съм пианистка, а за арфа. Според мен арфата е инструмент, много по-близък до сърцето, много по-нежен и въздействащ. Аз съм пианистка, а на арфа свиря малко повече от две години под ръководството на г-жа Анжела Маджарова. Опознавайки този инструмент бях вдъхновена да осъществя идеи, които съм имала през годините. Някои от пиесите са в песенна форма – т.нар. куплетно-припевна. Това обяснява първата част на заглавието на сборника. А Тракия за мен е събирателен образ на нашето древно минало, неизменна част от образа на България. Не съм се опитвала да цитирам преки заемки от българския фолклор. По-скоро музиката пресъздава това, което чувствам към родината си, към нейната история и култура. „Песни от Тракия“ е опит да намеря своите корени в „изгубените“ светове, останали извън познатото време и пространство, да събудя в себе си наслояванията на родовата памет. Опитвам се да дам обратно преживяната красота и възторг, пречупени през личното ми творческо виждане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05