Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веско Ешкенази, Людмил Ангелов и албумът им в духа на „свободното танго“

Снимка: архив

Какво е албумът „Танго“? Преди всичко разчупване на рамките както в музиката, така и в самите нас. Главната линия, която следваме, е контрастът между познатото и това, което предстои да открием. Думи на известния цигулар Веско Ешкенази за новия албум на дуото Ешкенази-Ангелов. Шестнадесетте пиеси, записани в диска, следват логиката на концертна програма – подбрани са така, че да „държат“ вниманието на слушателя от първия до последния тон. Включени са творби от Карлос Гардел, Ариел Рамирес и Хулио Сандерс. Но най-значителна част (13) са от Астор Пиацола, поставил началото на „нова ера“ в танго музиката.

Някои от заглавията са непознати и показват Пиацола в съвсем различна светлина като автор. Но дори и добре познатите му танга ние изпълняваме, водени от духа на "свободното танго" – „Либертанго“ – казва още Веско Ешкенази. Албумът има дълга история. Трябва да кажа, че инициативата, а и подбора на по-голяма част от пиесите дължим на Людмил. Знаем, че тази музика е безгранична, толкова много произведения има в жанра, че е трудно да си представим дори. Разбира се, аз също участвах в този процес, който никак не беше кратък. Както се казва, по-голямата част от айсберга е под повърхността на водата и остава невидима. Така беше и с подготовката на диска „Танго“. Миналата година поставихме начало на изявите ни с тази програма. Билетите за първия концерт бяха разпродадени изцяло и се наложи да го повторим. За нас това беше наистина прекрасно, много се радвахме на интереса на публиката към нашата танго програма. Съвсем логично дойде и идеята за национално турне в някои градове на страната ни, за да може повече хора да чуят музиката на живо. През април планираме концерти в Габрово, Варна, Добрич, Хасково, а по-късно ще посетим Бургас, Пловдив.

Албумът „Танго“ излиза официално на музикалния пазар след седмица – на 13 февруари. Той беше представен още през 2016 г., около успешните концерти на дуото със същата програма. С него музикантите взеха участие и в кампанията за пострадалите от с. Хитрино – Людмил и Веско присъстваха на благотворителен базар, раздавайки автографи на своите почитатели, а средствата от продадените дискове предоставиха в помощ на хората от шуменското село.

Едва ли е необходимо да припомняме, че и двамата изпълнители са със сериозна кариера и многобройни професионални ангажименти. Людмил Ангелов има активна концертна дейност, води майсторски класове у нас и в различни страни по света. Той е основател и артистичен директор на два фестивала – Международен музикален фестивал (Толедо, Испания) и „Пиано екстраваганца“ (София). Дългогодишен концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, Веско Ешкенази изнася концерти и като солист. През 2016 г. световноизвестните музиканти отбелязаха 20 години от първия си концерт като дуо. Веско Ешкенази разказва за началото.

Познавахме се и преди това, но не бяхме имали случай да свирим заедно. Срещнахме се по настояване на моя баща, също музикант, дълги години беше първи кларинетист на Софийската филхармония. Незнайно защо той беше решил да ни събере. Още от първата репетиция „се разбрахме“, получи се. Не след дълго свирихме на първото издание на фестивала, който Людмил организира в Толедо. Това беше и първият ни рецитал, който аз си спомням много добре и до ден днешен. Разбира се, нашата програма извън дуото е много напрегната. Концертмайстор съм на Концертгебау оркестър вече много години, той постоянно има ангажименти като солист, преподава. Но винаги, когато се събираме, това за нас е истински остров на едно трудно за обяснение чувство. Ние наистина много добре се разбираме на сцената, освен това сме и приятели. Когато планирам през годината репетиции и концерти с него, винаги гледам към тези моменти като на един „остров на великолепието“, ако може така да се каже. Наистина е нещо много специално.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05