Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Възможности без граници” търсят инициативни млади хора, избрали да живеят в България

БНР Новини
Снимка: личен архив

Живеем във време, в което, без значение на образование, пол, раса, а понякога и на възрастта, ние можем да постигнем всичко. Единственото условие обаче е да обърнем гръб на довчерашните заблуди, предразсъдъци, страхове и притеснения. На този принцип и хората от сдружение „Възможности без граници” подчиняват идеите и труда си в подкрепа на младите хора, които търсят по-добро бъдеще. Това са ученици и младежи до 29 години, на които предстои да открият своето място в живота. За всеки млад човек е важно да знае към кого да се обърне, за да получи достоверна информация или просто да поговори по тема, която в момента го вълнува. За тази цел сдружението поддъжа сайт в интернет и организира непосредствени срещи с младежите, като ги провокира да се включат в темите, които пряко ги засягат.

Ето как звучи една от поканите за среща-дискусия: „Сигурно всеки ден ти правят впечатление неща, които не са ОК – в училище, в квартала, в рейса, в заведение, на улицата, на които малко им трябва, за да „светнат“, да се променят към по-добро или да накарат хората да се усмихнат. И сигурно ти имаш идеи и решения, които обаче си стоят само в главата ти? Е, време е, да ги изкараме на повърхността и не само! Ела с нас на обучение за младежко предприемачество!”

СнимкаТова, както и много други подобни обучения, са част от дейностите, финансирани от Националната програма за младежта в подкрепа на професионалното обучение и реализация. Дейностите се разпределят между 36 Младежки информационно-консултантски центрове, намиращи се в големите градове в България. Услугите популяризират възможности за обучение, пътуване, доброволчески програми, стажове и работа в страната и чужбина. Чрез тях младежите могат да разберат също как да подготвят документи за кандидатстване за работа или пък как да изберат подходяща специалност в университета. Много търсени са и услугите на психолозите, които сътрудничат на сдружението. Ето какво разказва още Мария Алкалай, организатор на инициативи към сдружение „Възможности без граници“:

Част от колегите от организациите „Възможности без граници” и „Заедно“ работим и по темата за толерантността. Езикът на омразата е особено активен в интернет пространството, заради възможността на хората да си кажат всичко, което лице в лице не биха казали. Младежите са много активни в търсене на онлайн услугите, например чата с психолог. Някои от тях се свързват само за да споделят това, което ги тревожи в момента. По отношение на другите услуги, не съм убедена, че са наясно в търсенето. Огромната информация в интернет само ги обърква в избора на професия. Много от децата нямат вярна представа за това, какво се изисква, за да работиш нещо. Често представите им се разминават с действителността. Стараем се да организираме за тях освен консултации и срещи с хора, успели в своята професия. Един от тях беше мениджър в голяма софтуерна фирма, с диплома на геолог. Той е пример за това как коренно различните образование и професия могат и да не влизат в конфликт при трудовата реализация.

От сдружение „Възможности без граници“ съветват никога да не се прекъсва нишката на ученето и личностното развитие. Ученето отдавна вече не става само с учебник в ръка, а чрез действие, съпреживяване, практически опит – казва Мария Алкалай:

Ние сме избрали да останем от светлата страна и ще направя паралел със сагата „Междузвездни войни“ – ние сме от джедаите и вярваме в доброто. Опитваме се чрез обучения и консултации в информационните центрове да покажем, че добрите неща се случват и то дори само с минимално желание и интерес, проявени от младите хора в страната ни. Хубаво е, че и у нас започват да се развиват програми с участие на доброволци. Идеята е доброволчеството да бъде инструмент за добиване на практически опит чрез работа в реална среда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00