Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Георгиева: С всеотдайност предавам на децата любовта си към фолклора

Даниела Георгиева с децата от Детска вокална група „Белчинче“ от с. Белчин
Снимка: samokov365.com

Приемствеността е неписаният закон на фолклорния кодекс. На тази практика дължим образците на традиционното изкуство, стигнали до съвремието ни. Някога песните, танците, обредното поведение и изпълнителски стил са се усвоявали в семейната среда, при естественото общуване на възрастните и децата – в делниците и празниците, на нивата, седенките, край домашното огнище и т.н. Това неусетно предаване на опит и знания от поколение на поколение е разковничето, точната „учебна програма“ за усвояване на традиционната култура. За днешните деца първите уроци по фолклор са в училище, а понякога – в читалищните формации, под ръководството на специалист.

Затова опитът на хора като Даниела Георгиева е безценен. Тя обучава децата в областта на фолклорното наследство, като култивира у тях вкус, познание и любов към старинните самоковски песни. Завършила е музикалната гимназия в гр. Русе с пиано, след това АМТИИ в гр. Пловдив със специалност музикална педагогика. Житейски обстоятелства я отвеждат в гр. Самоков, в основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“, където основава вокална група „Медени звънчета“. В „града на зографите“ Даниела открива фолклора и вече години учи талантливите деца на старинното местно пеене и уникален двуглас. Ето какво сподели г-жа Георгиева:

„Осъзнаването“ ми за българския автентичен фолклор дължа на групата в с. Широки дол (Самоковско). Три от жените в нея работеха в нашето училище. След работа взимах деца и с жените отивахме при четвъртата певица, т.н. „викачка“ (която изпълнява високия глас). В рамките на 1-2 часа пеехме, а моята задача беше интонационно да изчистя нещата. Така се насочих към фолклора и започнах задълбочено да го изучавам. В началото с децата учехме шопски песни, на които направих съвременен сингбек. Случвало се е да няма озвучаване и тогава пееха акапела. Видях, че го правят с желание, започнахме с автентичния маниер на изпълнение. Първоначално с бързички песни, за да им е по–лесно, а на по–късен етап потърсих бавни песни с много провиквания. Децата се справят чудесно, което означава, че съм намерила правилния път до тяхното сърце. От 15 години водя Женска певческа група в с. Говедарци. Една от жените е самороден талант и песните, които пеем с вокалната група „Медени звънчета“ са от Говедарци. Работим така – жените пеят един куплет, после учениците повтарят, за да го усвоят правилно.

От 5 години г-жа Георгиева води и Детска вокална група в село Белчин. А през 2018 г. група „Медени звънчета“ ще отпразнува 25 години от създаването си. Тя споделя, че училището, в което работи, кандидатства по програмата на Министерство на образованието за иновации в средната степен на обучение.

Фолклорът е на голяма почит в нашето училище – пояснява тя. – Имаме собствени носии, изработени по автентични образци. Залагаме на по–задълбоченото изучаване на фолклора в редовните часове по музика, усвояване на правилното звукоизвличане и характерното открито пеене. Изучаваме и песни от други фолклорни области, за да възпитаваме отношение и към тях. В часовете по литературата ще се изучава поетичния текст, диалектните думи. Включваме и предмета история, също и изобразителното изкуство, тъй като Самоков има богати традиции, наричат го град на зографите. Имаме интересни дантели, шевици по носиите. По физическо ще наблегнем в изучаването на типичните самоковски хора.

Детските фолклорни състави и солисти, ръководени от Даниела Георгиева, са високо оценени от специалистите и са носители на многобройни отличия от националните конкурси „Орфеево изворче“ – Стара Загора, „Орфеева дарба“ – София, „Децата на Балканите“ – Хасковски минерални бани, „Фолклор без граници“ – Добрич, лауреати са на фестивала „Италианска магия“ в Римини, Италия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30