Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да избереш България

БНР Новини
Снимка: личен архив

Не е трудно да видиш хубавите неща в родината си. Но когато се намираш от другата страна, би представлявало голямо предизвикателство да заминеш за една напълно непозната държава. Най-лесно ще разберем, кое кара чужденците да избират България и защо се влюбват в нея, като попитаме един от тях. Срещаме се с Аво Мбру. Родена в Акра, столицата на Гана, тя прекарва детските си години там. Заедно с родителите си на седем годишна възраст се мести във Великобритания, където завършва средно образование и колеж. За кратко става доброволец в благотворителна фондация. След това решава да учи медицина. Аво ни разказва защо житейският ѝ път я води точно в България?

Решението да уча зад граница беше лесно. Но къде да го направя – изискваше голямо проучване. Разтърсих се, къде мога да следвам медицина в Европа и България изглеждаше като най-удачното място. В последните 3 години все повече чуждестранни студенти избират страната ви, а аз исках преместването ми да мине плавно и безпроблемно. От  друга страна, обучението и пребиваването тук са много достъпни. Това са основните неща, заради които избрах България.

Сега Аво е първи семестър в Медицинския университет в Пловдив. След като завърши своето образование, не смята да ограничи престоя си само до едно място. Тя няма да спре да обикаля света, да посещава други страни, може дори да се върне в Африка, но иска да продължи да разширява своя кръгозор. И докато още е тук, искаме да разберем какво харесва в нашата страна?

Пловдив е много красив. Слънчев град, притежаващ прекрасни и интересни места за разходка и разглеждане. Самият град е доста добре пригоден за студенти. Когато пристигнах тук, бях представена на църковната общност, където открих нови приятели. Харесва ми, че се чувствам защитена. Например можем да прекарваме време навън до късна вечер с приятели и никой няма да ни безпокои. Това е прекрасно.

Аво все още няма любимо място, но това се дължи на факта, че няма много свободно време заради занятията в университета. Когато получи възможност да попътува из страната ни, тя би искала да посети морето и да разгледа Варна. А какво мисли за българите?

Вече срещнах доста интересни хора. Разбира се, винаги имаш някакви съмнения, когато си чужденец, но хората са много приятни. Е срещала съм и такива, които не се държат добре с мен, но това го има навсякъде по света. Много от вас, когато видят човек от друга страна, са малко резервирани и искат да знаят за какво е тук. Мисля, че българите трябва да свикнат с идеята чужденци да живеят в страната им.

А когато завърши своето образование и замине, Аво знае, че някой ден ще се върне в България, защото е прекарала част от живота си тук, създала е нови приятелства и самата страна е оставила отпечатък в съзнанието ѝ. Ето какво казва на онези, които все още имат съмнения дали трябва да посетят страната ни:

Просто се вземете в ръце  и не бъдете предубедени. Когато дойдете тук бъдете свободомислещи, но не очаквайте от хората да споделят вашите виждания и да бъдат като вас. Попийте от различната култура и отдайте част от себе си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40