Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„И-СТОРИЯ” – платформа за любознателни пътешественици

БНР Новини
Снимка: личен архив

В забързаното ни ежедневие възможно ли е да си откраднем малко свободно време, за да научим повече за историческите събития и факти за столицата ни? Отскоро заработи първият по рода си интерактивен справочник пътеводител за София с GPS навигация. Мобилното приложение „И-СТОРИЯ” ни предлага разходка не само в пространството, но и във времето. Срещнахме се с Надежда Тодорова, филолог, екскурзовод на VIP персони, владееща няколко език, но и човек, който „всичко българско и родно, люби, тачи и милее“. Нейна е идеята за създаването на това приложение.




СнимкаИдеята се роди по време на едно пътуване към Копривщица. След като излязохме от гр. Златица, свихме по малък страничен път, който ни отведе направо към планината. Озовахме се на една гола поляна, от която стърчаха огромни тухлени зидове. Оказа се, че това са останките на раннохристиянската Еленска базилика, построена преди около 1700 години. Легендата, свързана с нея, е прекрасна. Тя ни отведе в дълбините на нашата хилядолетна митология. Като съвременни градски хора обаче не бихме могли да си представим как е изглеждало древното селище, съществувало някога на това място, нито дори как е изглеждала самата базилика. Тогава си помислих, че съвременните технологии биха могли да ни ги покажат, разказва Надежда.

Все още няма възстановка на Еленската базилика. Но този пилотен проект ни дава възможност да си представим, как е изглеждал площад „Княз Александър Батенберг“ в центъра на София през шест различни исторически епохи например. Той ни разказва подробно за основните забележителности в столицата по маршрута от площад „Света Неделя” до Софийския университет „Климент Охридски“. Също така можем да получим информация, къде е имало заровено съкровище, какво има под сградата на Българска народна банка, откъде братята Евлоги и Христо Георгиеви са взели парите, които са дарили за строителството на Софийския университет и всякакви други любопитни подробности. В приложението са включени не само снимки на съществуващите обекти, но и 3D възстановки. Засега може да се чете или слуша на три езика – български, руски и английски, с перспектива езиците да се увеличат. Подготвя се също така и втори маршрут в центъра на София – от Лъвов мост до Националния дворец на културата. В приложението е помислено и за кафе-пауза – ще бъде включен списък със заведения по маршрута, така че гостите да могат за изберат, къде да седнат за почивка по време или след своята разходка. Засега приложението е само за Android, но при възможност ще бъде изработен и за IOS. Консултант на проекта е проф. Диана Гергова – историк и археолог с международен авторитет, водещ европейски специалист в областта на късната праистория. Екипът отправя молба за сътрудничество към Столична община, особено в такъв важен момент, когато наближава времето, когато България ще поеме председателството на Европейския съвет и се очаква към столицата да бъде проявен изключителен интерес. Както отбелязва Надежда Тодорова, разработената вече схема може да се приложи и за други градове, села. Можем да си сътрудничим и с много градове в Европа. Културното наследство на нашия континент на много места е напластено. Не всички пластове могат да се видят, но всички са значими и заслужават вниманието на любознателните пътешественици, разказва нашата събеседничка и допълва:

Бих била щастлива, ако човек, тръгвайки нанякъде, си гледа телефона и пътува не само в пространството, но и във времето, защото усещането за едно място е не само това, което виждате. То е и аромат, и вкус на местната кухня, и звук на чуждата реч. И когато попаднете назад в епохата, започвате да разбирате, защо нещата са се случили по този начин. „И-СТОРИЯ” ви подарява едно пътуване във времето, е убедена Надежда Тодорова.

Снимка: Благородна Георгиева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25