Румен Радев: „Германия е стратегически икономически партньор на България“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След международния си дебют в Брюксел – за да засвидетелства пред централите на ЕС и НАТО непоколебимата и последователна европейска и евроатлантическа ориентация на София – и след участието си в неформалното заседание на Европейския съвет във Валета, новоизбраният президент Румен Радев направи в понеделник и първата си официална междудържавна визита – в Германия, където беше посрещнат от президента на страната Йоахим Гаук. Посещението имаше подчертано икономически акцент. Радев го заяви още в началото, отбелязвайки на първо място, че Германия е стратегически икономически партньор на България.

След проведения разговор, двамата президенти дадоха съвместна пресконференция. Обменихме мнения по актуалния дневен ред на ЕС и нашите две държави. Споделяме общи отговорности и ценности за постигането на силна, просперираща и сигурна обединена Европа, заяви българският гост. От своя страна Йоахим Гаук беше доста конкретен, като каза, че Германия се интересува от предизвикателството, което България трябва да преодолее – борбата с корупцията. Знаем, че от дълго време се работи по този въпрос и се надяваме скоро да има резултат, добави Гаук. Германският президент, впрочем, не е първият високопоставен чужденец, който, както се казва, „сипва сол в раната“. Тази загриженост, която е и предупреждение, се изразява всеки път когато български политици контактуват, по различни поводи, с ръководители на структурите на ЕС и на отделните страни-членки. Така че, президентът Радев беше подготвен и декларира, че България ще продължи да работи, за да осигури на германските предприемачи стабилна и прогнозируема бизнес среда. Имаме твърдата решимост да обединим усилията на всички институции, на гражданското общество, на партиите, за една ефективна борба с корупцията и престъпността, за създаване на ясни и прозрачни условия за бизнес в България, обеща българският президент.

Радев и Гаук засегнаха и въпроса за повишаване на сигурността на европейските граждани в контекста на бежанската криза. Българският президент не пропусна случая да заяви, че София отдавна е изпълнила техническите критерии за влизане в Шенгенското пространство но отделни страни-членки на ЕС не я допускат изтъквайки чисто политически аргументи, което е неприемливо. С право Радев каза, че България полага всички усилия да охранява своята граница с Турция, която е и външна граница на ЕС, но за да бъде по-ефективен отпорът срещу бежанската вълна, София трябва да има достъп до всички информационни масиви на шенгенското пространство.

Еднодневната официална визита на Румен Радев в Германия приключи с откриването на икономически форум за България, в който участваха представители на около сто германски фирми.


Още от рубриката

Казусът с името на Македония: Място за оптимизъм сега има, но не и за еуфория, смята Мартин Минков

Премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев заявиха след съвместен тричасов разговор в Давос, че е назрял моментът да се намери решение на спора за името на Македония. Международният посредник в спора Матю Нимиц направи..

обновено на 02.02.18 в 14:42

Валентин Радев: Реформата в Дъблинския регламент трябва да се случи до края на месец юни

През изминалата седмица Националният дворец на културата в София бе домакин на среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието на страните от ЕС. Във форума участие взеха еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова и еврокомисарят по..

публикувано на 29.01.18 в 11:38

Президентът Румен Радев: България е в критичен момент от своето развитие

Българският президент отчете първата година от работата си на този пост. На 19 януари 2017 г. бившият к омандир на Военновъздушните сили Румен Радев и Илиана Йотова положиха клетва пред Народното събрание и встъпиха в длъжност президент и..

публикувано на 25.01.18 в 13:30