Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: „Германия е стратегически икономически партньор на България“

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След международния си дебют в Брюксел – за да засвидетелства пред централите на ЕС и НАТО непоколебимата и последователна европейска и евроатлантическа ориентация на София – и след участието си в неформалното заседание на Европейския съвет във Валета, новоизбраният президент Румен Радев направи в понеделник и първата си официална междудържавна визита – в Германия, където беше посрещнат от президента на страната Йоахим Гаук. Посещението имаше подчертано икономически акцент. Радев го заяви още в началото, отбелязвайки на първо място, че Германия е стратегически икономически партньор на България.

След проведения разговор, двамата президенти дадоха съвместна пресконференция. Обменихме мнения по актуалния дневен ред на ЕС и нашите две държави. Споделяме общи отговорности и ценности за постигането на силна, просперираща и сигурна обединена Европа, заяви българският гост. От своя страна Йоахим Гаук беше доста конкретен, като каза, че Германия се интересува от предизвикателството, което България трябва да преодолее – борбата с корупцията. Знаем, че от дълго време се работи по този въпрос и се надяваме скоро да има резултат, добави Гаук. Германският президент, впрочем, не е първият високопоставен чужденец, който, както се казва, „сипва сол в раната“. Тази загриженост, която е и предупреждение, се изразява всеки път когато български политици контактуват, по различни поводи, с ръководители на структурите на ЕС и на отделните страни-членки. Така че, президентът Радев беше подготвен и декларира, че България ще продължи да работи, за да осигури на германските предприемачи стабилна и прогнозируема бизнес среда. Имаме твърдата решимост да обединим усилията на всички институции, на гражданското общество, на партиите, за една ефективна борба с корупцията и престъпността, за създаване на ясни и прозрачни условия за бизнес в България, обеща българският президент.

Радев и Гаук засегнаха и въпроса за повишаване на сигурността на европейските граждани в контекста на бежанската криза. Българският президент не пропусна случая да заяви, че София отдавна е изпълнила техническите критерии за влизане в Шенгенското пространство но отделни страни-членки на ЕС не я допускат изтъквайки чисто политически аргументи, което е неприемливо. С право Радев каза, че България полага всички усилия да охранява своята граница с Турция, която е и външна граница на ЕС, но за да бъде по-ефективен отпорът срещу бежанската вълна, София трябва да има достъп до всички информационни масиви на шенгенското пространство.

Еднодневната официална визита на Румен Радев в Германия приключи с откриването на икономически форум за България, в който участваха представители на около сто германски фирми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35