Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: „Германия е стратегически икономически партньор на България“

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След международния си дебют в Брюксел – за да засвидетелства пред централите на ЕС и НАТО непоколебимата и последователна европейска и евроатлантическа ориентация на София – и след участието си в неформалното заседание на Европейския съвет във Валета, новоизбраният президент Румен Радев направи в понеделник и първата си официална междудържавна визита – в Германия, където беше посрещнат от президента на страната Йоахим Гаук. Посещението имаше подчертано икономически акцент. Радев го заяви още в началото, отбелязвайки на първо място, че Германия е стратегически икономически партньор на България.

След проведения разговор, двамата президенти дадоха съвместна пресконференция. Обменихме мнения по актуалния дневен ред на ЕС и нашите две държави. Споделяме общи отговорности и ценности за постигането на силна, просперираща и сигурна обединена Европа, заяви българският гост. От своя страна Йоахим Гаук беше доста конкретен, като каза, че Германия се интересува от предизвикателството, което България трябва да преодолее – борбата с корупцията. Знаем, че от дълго време се работи по този въпрос и се надяваме скоро да има резултат, добави Гаук. Германският президент, впрочем, не е първият високопоставен чужденец, който, както се казва, „сипва сол в раната“. Тази загриженост, която е и предупреждение, се изразява всеки път когато български политици контактуват, по различни поводи, с ръководители на структурите на ЕС и на отделните страни-членки. Така че, президентът Радев беше подготвен и декларира, че България ще продължи да работи, за да осигури на германските предприемачи стабилна и прогнозируема бизнес среда. Имаме твърдата решимост да обединим усилията на всички институции, на гражданското общество, на партиите, за една ефективна борба с корупцията и престъпността, за създаване на ясни и прозрачни условия за бизнес в България, обеща българският президент.

Радев и Гаук засегнаха и въпроса за повишаване на сигурността на европейските граждани в контекста на бежанската криза. Българският президент не пропусна случая да заяви, че София отдавна е изпълнила техническите критерии за влизане в Шенгенското пространство но отделни страни-членки на ЕС не я допускат изтъквайки чисто политически аргументи, което е неприемливо. С право Радев каза, че България полага всички усилия да охранява своята граница с Турция, която е и външна граница на ЕС, но за да бъде по-ефективен отпорът срещу бежанската вълна, София трябва да има достъп до всички информационни масиви на шенгенското пространство.

Еднодневната официална визита на Румен Радев в Германия приключи с откриването на икономически форум за България, в който участваха представители на около сто германски фирми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30