Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече можем да сме наистина .бг в интернет

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Дългоочакваният домейн на български език в областта „.бг” вече е факт и ни дава възможност да регистрираме домейни с това разширение. Новият домейн позволява да се създават интернет адреси, изписани изцяло на български език. От тази иновация ще могат да се възползват всички институции, общини, компании и физически лица, които имат желание да бъдат по-лесни за откриване в българското интернет пространство. Ще се улесни и достъпът до интернет за българските потребители, тъй като вече няма да е необходимо да се изписват на латиница специфични букви като Й, Ц, Ш, Щ, Ъ, Ю и Я. От юни 2016 година потребителите имат възможност да използват домейн на кирилица с разширение „.ею”. С въвеждането на „.ею“, кирилицата официално стана третата азбука, която се използва при изписването на домейни. Другите възможности са латиницата и гръцката азбука. Въпреки „.ею” обаче, българите настояваха за „свой” домейн. Спаска Тарандова – изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България”, коментира:

За българите е важно да можем да пишем, както говорим. Да пазим нашите букви, които имат уникалност. Когато трябва да търсим нещо, това ще бъде от полза, за да не се чудим, как да заменяме определени звуци от нашата азбука, с комбинация от букви и цифри, а да пишем свободно и правилно на български език. Аз ще насърчавам голямата мрежа от читалища, които пазят българския език, култура и духовност, да имат свои домейни на български език.

Акционерно дружество „Имена.бг” беше избрано от българската държава да управлява новия домейн на кирилица, който след дълги обсъждания беше одобрен от Интернет корпорация за присвоени имена и адреси (ICANN) през октомври 2014 година. В периода до 8 май 2017 ще се обработват регистрации на домейни за така наречените „защитени“ имена, например на министерства и общини. След това ще бъдат разглеждани и заявките на всички останали интернет потребители. Изпълнителният директор на „Имена.бг” Христо Славов изтъкна, че всяко лице има право да регистрира до 100 домейна. Той каза още, че имената на страниците трябва да съдържат минимум 3 и максимум 63 символа, които да са изцяло от българската азбука. В имената могат да се използват цифри от 0 до 9, също както и знак минус („-”). Ето какво още коментира Христо Славов:

Създаването на областта „.бг” е един великолепен пример за нашата държава, за успешното сътрудничество между частния бизнес, обществените организации и държавата. Мисля, че ако този модел се спазва, нашето общество ще има успехи и в други области. Основните приноси на новия домейн са очевидни. Един от тях е развитието на общуването изцяло на български език, тъй като много наши съграждани започват да комуникират по начин, който не се разчита на български. Оттам страдат културата и образованието. Вече имаме много заявки, следователно българската общност разбира значението на това ново интернет пространство.

За всеки създаден „.бг” адрес ще бъде създаден и двойник с използваното досега „.bg”. От „Имена.бг” предупредиха, че регистрацията на домейни с нецензурни думи и обиди не се толерира и след проверка те ще бъдат изтривани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25