Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романтичните места в България, които ще ви накарат да преоткриете любовта

БНР Новини
6
Снимка: личен архив

Има места, които въздействат не само с красотата на природата, но и с атмосферата, която създават. И както се случва с героите на „Пътуване в Италия” на Роберто Роселини, ще ви отведат на пътешествие към себе си, за да откриете любовта и да погледнете с други очи на човека до вас. Ако жадувате за доза романтика сред недокосната красота на планините, в уютна селска къща или на брега на морето – България е страната, която може да ви го предложи. На това мнение са и авторите на „101 романтични места в България” Елина Цанкова и Иван Михалев, които след успеха на „101 отбивки” и „Нови 101 отбивки” ни канят да открием местата, които си струва да посетим с човека до нас. Кои са те? – научаваме от Иван Михалев:

СнимкаНие сме ги разделили условно на шест категории. Това са селски идилични кътчета, където човек може да се скрие от стреса и шума на големия град. Следват градовете със своите оазиси, подходящи за уединение и романтични срещи. Има и места и сред природата и край морето. Има и дворци или места, наподобяващи замъци, които много хора намират за романтични. В последната категория са винарните. Естествено виното и любовта вървят ръка за ръка и в България празнуваме едновременно Трифон Зарезан и Деня на влюбените.

Снимка

СнимкаСред романтичните места попадат и язовирите, където човек може да си наеме кану, да се наслаждава на красиви планински пейзажи и чист въздух. Такъв например е язовир Широка поляна в Западните Родопи, на 1500 м надморска височина, който според авторите на пътеводителя е един от най-красивите в България. В романтичната класация попадат също прочутите Крушунски водопади, старопланинското село Костенковци и етнографският комплекс Дълбок дол, който е слабо известен на туристите, нищо, че е само на 15 км от Троян.

Много са романтичните места в България – продължава Иван Михалев – и чрез тази книга искаме точно това да покажем, че България освен място за ски, морски или културно исторически туризъм е една много романтична дестинация. Достатъчно е само да излезете извън София. Те са около нас, много от тях са доста наблизо. Такова е и мястото, което ние избрахме за корица на книгата. Това е едно вълшебно лавандулово поле, което се намира съвсем близо до София. Изключително зареждащо е, освен красиво и романтично, то ухае. Достатъчно е човек да се разходи между тези лилави редове, подредени като по конец. Безкрайно лилаво море, което отпуска сетивата, освобождава от стреса и е силно въздействащо. Благодарни сме на собственичката, която ни разреши не само да го снимаме, но и да кажем къде се намира.

СнимкаХубавото на тези места е, че се посещават обикновено през почивните дни и ако човек наистина иска пълна романтика, достатъчно е само да си вземе почивни дни и да отиде там в работен ден, когато има по-малко хора.

СнимкаНие сме показали тези места, защото в тях наистина има нещо специално. Когато си там, чувстваш прилив на енергия, приповдигнато настроение. Затова смятаме, че те са изпълнени с романтичен заряд и могат да ви накарат да се влюбите, не просто в околните забележителности, но и в човека до вас. Те предразполагат към любов. Всички тези места сме ги посетили лично, описанията в тях са абсолютно точни. Това е тяхната добавена стойност - малко информация, красиви снимки и точни упътвания.

СнимкаАвторите, на романтичния пътеводител не са пропуснали и красивите български градове като Пловдив, Варна и Бургас, които привличат туристите през всички сезони на годината. А сега през зимата, ако не сте привърженици на снежните спортове и пейзажи, тези градове ще ви очароват с атмосферата и уюта си и ще ви накарат да се влюбите не само в тях, но и да преоткриете любовта си към човека до вас.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30