Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черно море – море в риск

БНР Новини
Снимка: greenbalkans.org

Черно море е вътрешно море с уникалната екосистема, в което се вливат около 300 реки. Според  изследванията 70% от всички отпадъци и замърсители в него, идват от шестте черноморски държави – България, Румъния, Грузия, Русия, Турция и Украйна. В северозападната му част, граничеща с Украйна, Румъния и отчасти с България, водите са плитки и там обитават повечето видове. Уви, тази екосистема безвъзвратно загива заради  т.нар „пренаторяване“. Големите реки, които се вливат в морето, носят все по-големи количества фосфати и нитрати – от битовите отпадни води, производствата и от селскостопанските торове. Това предизвиква масово развитие на фитопланктон. За последните 30 години той е нараснал повече от 10 пъти.

Снимка
В началото на 90-те години шестте черноморски държави подписаха документи, свързани с водния басейн – Конвенция за опазване на Черно море от замърсяване, Одеска декларация и Стратегически план за опазване. Замърсяването в Черно море обаче,  продължава. Затова Фондация „Зелени Балкани“, в партньорство с Турската фондация за морски изследвания създават проекта Black Sea Watch.

Помогнете на научните изследвания и опазването на морето. Всеки от нас може да го направи, призовава председателят на „Зелени Балкани“ Димитър Попов и допълва:

Основната цел на проекта е създаване на инструменти, които да бъдат широко достъпни за включване в проучванията на биоразнообразието в Черно море. А именно – мобилно приложение и уебсайт, които дават възможност на всеки един любител на природата, или  загрижен за нея, да регистрира наблюдения на различните видове, които обитават крайбрежието и морската среда. Проектът се финансира от програма „Диалог за гражданско общество“, която е една от предприсъединителните програми на Република Турция.

Приложението Black Sea Watch е активно няколко месеца и всеки може да го свали на мобилния си телефон. За регистрацията е нужен единствено валиден имейл, на който ще получи потвърждение. След това може да започнете да снимате различни растителни и животински видове, които обитават черноморските райони, като посочите ден, час и място, на което е направена снимката. Администраторите на платформата са специалисти по отделните групи организми и ще определят с точност заснетия обект, преди да го публикуват на картата.

Част от инициативата е издаването на детска книга на български, английски и турски – вълшебната история за срещата на едно момиче Мериам и говорещия делфин Фани. По увлекателен начин, тя запознава  децата с проблемите и опасностите за обитателите на необятния подводен свят. Делфинчето Фани показва всичко това на детето, обяснява един от авторите й, Анелия Павлова и продължава:

Снимка
Започва да я развежда с надеждата, че, когато разбере какви са заплахите за Черно море, тя може да разкаже на по-големите и така да достигне до повече хора, които могат да направят нещо. Изведнъж над тях се надвесва една голяма тъмна сянка с много силни звуци, от които започва да я боли глава. Това са сонарите на корабите, които вредят на делфините и по-големите морски бозайници. Скриват се в една пещера, където започват да блещукат светлини. Мериам научава за едни малки медузи, които са много опасни. Тя разбира, че те изяждат яйцата на рибите и са дошли от далечните океани с баластните води на корабите. Когато малките медузи изяждат хайвера на рибите, няма достатъчно риба нито за делфините, нито за хората. Те продължават своя път нататък и срещат един пасаж от рибки – хамсиите. Те страдат от прекомерния улов, който не им позволява да пораснат големи. Остават толкова малки, че нямат време да се размножат.

Снимка
Морето е болно и неговата самопречистваща способност вече не може да го спаси от безотговорната човешка намеса. Затова  всяка помощ е от значение – опазването на черноморската екосистема зависи от нас и от засиленото междудържавно сътрудничество в тази посока.

Снимки: greenbalkans.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05