Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Великолепната петорка” на саксофонистите от Биг бенда на БНР в концерта „Mr. Sax”

| обновено на 14.02.17 в 18:21
Снимка: БНР
Концертът „Mr. Sax” е на 15 февруари и е първият от цяла поредица, в която ще можем да чуем всички от радиосъстава. Не е тайна, че инструменталистите в оркестъра са сред най-популярните имена от българската джаз сцена. Не са малко и авторските проекти, които създават някои от тях. Тук не бива да пропускаме името на Антони Дончев – диригент на Биг бенда, пианист и композитор с много награди и дългогодишна световна кариера. Солистите в концерта са Васил Енчев, Димитър Льолев, Петър Момчев, Борис Петров и Атанас Хаджиев.

Инициирахме поредица, в която да се вгледаме в отделните групи от оркестъра – казва Антони Дончев. – Започваме със саксофонната група, затова съм озаглавил концерта „Mr. Sax”. Гордо мога да кажа, че петимата саксофонисти от бенда, са сред елитните музиканти в България. Аз се опитах да ги предизвикам да се представят не само като инструменталисти, тъй като повечето от тях пишат музика, имат авторски албуми и т.н. Някои от тях ще изпълнят свои пиеси, аранжирани специално за концерта. Сред тях са Димитър Льолев, Петър Момчев. Други аранжираха пиеси от джаз репертоара, които харесват – като Васил Енчев например. Борис Петров пък разви темата на една пиеса за биг бенд, нарича се „Мастодон“. Пиесата на Димитър Льолев „Родопология“, дала име на неговия авторски албум, ще прозвучи, оркестрирана от Васил Спасов.

С всички тези прекрасни саксофонисти съм свирил в различни формации, извън Биг бенда. Мога да кажа, че сме много близки, дори бих използвал думата приятели. Това се отразява и на общата ни работа в оркестъра, защото всеки един проект носи нещо различно, обогатява музикантите и те идват на репетициите в Първо студио, заредени с нова енергия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15