„Великолепната петорка” на саксофонистите от Биг бенда на БНР в концерта „Mr. Sax”

| обновено на 14.02.17 в 18:21
Снимка: БНР
Концертът „Mr. Sax” е на 15 февруари и е първият от цяла поредица, в която ще можем да чуем всички от радиосъстава. Не е тайна, че инструменталистите в оркестъра са сред най-популярните имена от българската джаз сцена. Не са малко и авторските проекти, които създават някои от тях. Тук не бива да пропускаме името на Антони Дончев – диригент на Биг бенда, пианист и композитор с много награди и дългогодишна световна кариера. Солистите в концерта са Васил Енчев, Димитър Льолев, Петър Момчев, Борис Петров и Атанас Хаджиев.

Инициирахме поредица, в която да се вгледаме в отделните групи от оркестъра – казва Антони Дончев. – Започваме със саксофонната група, затова съм озаглавил концерта „Mr. Sax”. Гордо мога да кажа, че петимата саксофонисти от бенда, са сред елитните музиканти в България. Аз се опитах да ги предизвикам да се представят не само като инструменталисти, тъй като повечето от тях пишат музика, имат авторски албуми и т.н. Някои от тях ще изпълнят свои пиеси, аранжирани специално за концерта. Сред тях са Димитър Льолев, Петър Момчев. Други аранжираха пиеси от джаз репертоара, които харесват – като Васил Енчев например. Борис Петров пък разви темата на една пиеса за биг бенд, нарича се „Мастодон“. Пиесата на Димитър Льолев „Родопология“, дала име на неговия авторски албум, ще прозвучи, оркестрирана от Васил Спасов.

С всички тези прекрасни саксофонисти съм свирил в различни формации, извън Биг бенда. Мога да кажа, че сме много близки, дори бих използвал думата приятели. Това се отразява и на общата ни работа в оркестъра, защото всеки един проект носи нещо различно, обогатява музикантите и те идват на репетициите в Първо студио, заредени с нова енергия.

print Отпечатай
Още от рубриката

„Премиери“ с Камерен ансамбъл „Софийски солисти“

В столицата продължава международният музикален фестивал „Софийски музикални седмици“, който тази година предлага наистина интересна програма. На 14 юни е концертът „Премиери“ на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, за който разказва диригентът на..

публикувано на 13.06.17 в 16:19

Георги Корназов представя няколко свои проекта в България и Франция

На 13 юни, на сцената на Студио 5 в НДК ще се състои премиерата на проекта, озаглавен съвсем семпло – „Антони Дончев&Георги Корназов”. Нека припомним, че Георги Корназов е един от най-добрите ни тромбонисти, който от години живее във Франция...

публикувано на 12.06.17 в 14:16

Пламена Мангова с покана от Даниел Баренбойм за концерт със световноизвестния оркестър Staatskapelle Berlin

Дни след наистина запомнящия се концерт, който Пламена Мангова изнесе в София, заедно със свои колеги от Русия и България, пианистката сподели вълнуваща новина. Пламена е получила лична покана от Даниел Баренбойм за участие в сезон 2017-2018 г. на..

публикувано на 08.06.17 в 15:30