Кавалджията Владимир Величков с успешен пробив в световна класация за етномузика

Снимка: архив

Владимир Величков е един от майсторите на съвременното кавалджийско изкуство. Брилянтен музикант, разширил техническите възможности на традиционния инструмент, без да накърни красивия му, „пеещ“ тон. В творчеството си той следва и развива оригиналните си идеи, повлияни най-често от крайдунавския фолклор, но пречупени през съвременното му светоусещане и опит.

Импровизаторската дарба му отрежда достойно място и в други музикални жанрове – джаз, рок, хаус и др. Желано е неговото партньорство от наши и чужди музиканти като Антони Дончев, Стоян Янкулов – Стунджи, Иво Папазов, Теодосий Спасов, Стенли Джордан, Мат Купър, Prem Joshua & Band...

Професионалната биография на Владимир Величков е изпъстрена с множество авторски творби, участия в международни музикални проекти, концерти, събори, сватби (като член на оркестър „Канарите“), съчетани с настоящата му педагогическата му работа в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Наскоро Владимир Величков ни зарадва с поредното си високо признание. Ето как именитият музикант влезе в Ethnocloud – световна класация за етномузика.

За мен беше доста неочаквано – разказва той. – Тази канадска платформа Ethnocloud има екип, който следи музиката в интернет пространството и прави подбор на музикантите с по-различен поглед върху фолклора. В края на ноември получих имейл, че съм поканен да се регистрирам в тази платформа. Беше ми дадено упътване, как да го направя и т.н. Качих пет мои произведения – това беше в края на ноември. Още в началото на декември от Торонто ми съобщиха, че нямат такъв прецедент – аз влизам в ноемврийската класация под №33 от световните топ 40. Нещата се развиха доста бързо и неочаквано. В класацията за януари месец вече има три мои произведения в топ 40, като едното вече е на четвърто, а другите съответно на девето и на десето място. Не съм очаквал такова признание от меломани, които са от цял свят и слушат в интернет този род музика. В платформата има доста български изпълнители, оркестри, хорове и др., които са се регистрирали, но просто не са попаднали в глобалната класация. Това е специализирана платформа, в нея намират място агенти и мениджъри от цял свят. Започнах да водя кореспонденция с доста хора, които искат да работим заедно, да правим съвместни проекти в тази сфера на музиката. В класацията участват музиканти от цял свят, от всякакви етноси, всякакви стилове, което е доста интересно. Слушах много музика, особено ме впечатли една наистина невероятна формация от Индия. Изпълнителите съчетават индийски фолклор с фюжън, джаз и други жанрове, което е невероятно като звучене и въздействие върху слушателя. За мен е успех да вляза в тази световна класация – топ 40, и то с три свои произведения.

Окрилен от поредния успех, Владимир Величков продължава вдъхновено да твори на двете поприща.

Скоро завърших един проект, който бях спечелил, и мисля, че това ще бъде доста добро произведение – сподели още музикантът. И друго нещо, което за мене е наистина успех. Защитих докторантура в Пловдивския университет. Щастлив съм, че този престижен университет възлага на мен големи надежди, дава ми възможности и условия да развивам кариерата си на музикант.

print Отпечатай
Свързани материали

Владимир Величков за симбиозата между традиция и съвременност

Владимир Величков е концертиращ кавалджия, участник в различни музикални формации, в наши и международни проекти. Отличаван е с призови награди от различни конкурси, осъществил е записи със световни знаменитости. Под пръстите му кавалът извайва..

публикувано на 20.07.16 в 14:10
Още от рубриката

„Пътуващият хор“ от Франция с концерти в Пловдив и София

„Le Chœur Voyageur“ е основан в гр. Бордо от студенти по етнология и музикология, възпитаници на Université de Bordeaux Montaigne. От самото начало хорът си поставя задача да изнася по два концерта месечно в Южна Франция, в селища, чиито жители..

публикувано на 01.03.17 в 12:43

Енергия, емоция и щастливо безгрижие – „Булгара” с нов клип и концерти в София и страната

Нов клип, участие в голям концерт с балканска музика и предстоящи изяви в София и страната – накратко това са новините около „Булгара”, може би   най-популярната и обичана етно формация у нас. В края на тази година музикантите отбелязват 15 години от..

публикувано на 28.02.17 в 12:53

Братя Митеви: „Пеенето за нас е начин на общуване, живот и повод за радост и гордост”

Ако търсите архаичното звучене на шопската диафония, ще я откриете в уникалните песни на братята Владимир и Митко Митеви от с. Владая, Софийско. Пеят заедно от най-ранна възраст, а като дует – от 45 години. Стилното им изпълнение е предизвиквало..

публикувано на 27.02.17 в 15:00