Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата „Бистрички, Вълчев и Недев” в галерия „Стубел“

БНР Новини
6
Слав Недев, Александър Вълчев и Иво Бистрички (от ляво на дясно) на откриването на изложбата.

В София, в една от столичните галерии – „Стубел, бе открита изложба на трима съвременни автори – Иво Бистрички, Александър Вълчев  и Слав Недев. Те се събират, за да покажат някои от последните си произведения. Това е и повод да се срещнем с един от тях – Слав Недев, който ще разкаже повече подробности за срещата между тях и общата гледна точка за изкуството.



На 6 февруари открихме изложба с името „Бистрички, Вълчев, Недев“. Избрахме това заглавие, тъй като съзнателно не сме си поставяли някаква обща тема или концепция, която да бъде водеща. Искахме тематично изложбата да е отворена и взаимодействието между нас да се случи не буквално или илюстративно, а пластично. Вярвам, че и на духовно ниво има взаимовръзка между нас и творбите ни, независимо, че външно те са различни. Много е важно хората, с които работи човек, да имат добра комуникация, за да споделят свободно творческите си идеи. Със Сашо и Иво сме правили съвместни проекти и преди. Създали сме традиция в тази посока. Харесва ни да работим заедно, открихме някои общи неща и смятаме и в бъдеще да правим общи проекти. Предстои ни такъв в края на март, в Плевен. Там към нас ще се присъедини и скулпторът Симеон Симеонов. Много бихме искали кръгът от хора, които харесват новото, иновативно творчество, да се разшири, тъй като вярваме че визуалната култура и изобразителното изкуство могат значително да обогатят живота на човек, и на обществото като цяло. Сега, при откриването на изложбата, творбите ни бяха много добре приети от публиката. За нас е много важно това, което се получи в галерия Стубел.

Снимка
И тримата обичат да експериментират, да изследват, провокирани от съвременния свят и човек
а в него. Това е и свързващото звено между тях. В картините им зрителят може да види своеобразен разрез на формата, върху която работят. Независимо дали това е обект, урбанистичен пейзаж или тяло, те я разгъват, чертаят, дълбаят и запълват. Ползват я като шаблон и като текст, като фон и анатомия, променят гледната точка, провокирайки напрежение и интерес.

Ето какво мислят авторите за своите произведения:

Откривам красотата в семплите неща, тези, които другите пренебрегват, казва Александър Вълчев. – Комбинирам ги, подреждам ги и ги доизмислям. Получавам абстрактни композиции, в които изходният материал е загубил първоначалното си практично предназначение и е придобил нова естетическа функция.

Снимка
Иво Бистрички
обяснява, какво представлява серията Метафизика на тялотоМалки органи с неясна функция, елементи и механизми
за свръзка, големи сърца. Думи, текстове, препинателни знаци и части от новини, черти и полуокръжности. Останали спомени, носталгия, черни дупки, парчета щастие и малко любов.

Серията Пост-урбанистични визии изпреварва времето на днешното високо урбанизирано индустриално общество и представя една действителност, в която по някаква причина хората са изчезнали и само останките от тяхната дейност (предимно архитектура) и подобни на сенки силуети, напомнят за оживения градски живот. Природата постепенно отвоюва пространство, което й е било отнето и животът, противопоставен на бетона и стъклото, започва отново, завършва Слав Недев.

Изложбата ще продължи до 25 февруари 2017 г.

Снимки: Ани Петрова и Антонио Георгиев-Хаджихристов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37