Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-добрите ИТ проекти за 2016 г. помагат на обществото, здравето и науката

БНР Новини

Световноизвестна софтуерна компания направи неотдавна свое проучване за нагласите на преподаватели в Централна Европа за използването на най-новите технологии за виртуална реалност (VR) и включването им в класните стаи. Почти половината анкетирани подкрепят идеята. Най-голям ентусиазъм проявяват учителите под 30 години, от които 58 на сто биха използвали виртуалната реалност в помощ на училищната работа. Тези и други интересни данни могат да бъдат намерени на страниците на Computerworld България – най-влиятелният специализиран вестник в областта на ИТ в страната, с който си „сверяват часовника“ компании от държавния и частния сектор.Всяка година изданието провежда конкурс и отличава най-добрите ИТ проекти на годината. За 2016 г. повечето номинирани проекти са от частния сектор, а по-малко, но по-значими по обхват, са тези, разработени и внедрени в публичната сфера.

Изненадващо за непосветената аудитория, голямата награда изданието присъди за проект на Националния осигурителен институт, който позволява по-бърз и безпрепятствен достъп до осигурителната система на гражданите. Росен Желязков, председател на държавната агенция „Електронно управление“, връчи наградата на победителя.

Снимка: БГНЕС
НОИ за всички е традиционна и консервативна институция, но тя демонстрира модерно мислене и с това далеч изпреварва други сектори на държавната администрация
пояснява Росен Желязков. Техният проект е доказателство, че електронното управление не е самоцел. То е процес, който трябва да промени мисленето, с предоставянето на качествени,достъпни административни услуги, така че в един момент гражданите и бизнесът все по-малко да общуват с държавата по стария, традиционен начин. Така всички ще спестят от най-важния ресурс, който имаме и това е времето. Чрез отличения проект на НОИ се спестява повече от 30 на сто от времето, което осигурителите и осигурените лица влагат за своите административни дейности.

Сред отличията в публичния сектор е и специалната награда за особен принос в развитието на екологични модерни технологии. Тя се присъжда на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за изграждането на информационна платформа по проект за мониторинг и информационна система за Черно Море (на снимката горе). Тази награда е още едно признание за положения труд, а проектът ни е съвместна работа с партньорите ни по управление на корабния трафик в Черно море и по р. Дунав, отбеляза Ангел Забуртов, директор на държавното предприятие:


Това не е първата награда, но е интересна. Тя е за проект, който включва мониторинг и информационна система за Черно море. Изградили сме електронна платформа, на която има данни, въведени от партньорите ни. До нея имат достъп организациите, които се интересуват от тях, а това са Софийският университет, БАН, Морското училище и всички, които се занимават с морето. По оперативна програма „Черно море“ възнамеряваме да кандидатстваме с партньори от Румъния, Турция, Грузия и с тях да изградим пълноценна информационна мрежа за морето, което ни свързва. Основно това засяга екологичните параметри на Черно море, а също и рибните ресурси. Надявам се проектът ни да прерасне и в тази посоказа наблюдение на рибните ресурси в различни участъци. Екологията е съществена част от нашата дейност, а за целта привличаме и нови партньори. От сайта на нашата агенция има препратка към сайта на платформата. Тя е достъпна и всеки, заинтересован от тази проблематика може да види какви реални данни предоставяме.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25