Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Търново RUNs“ бяга за здраве

БНР Новини

Не е лесно да калиш тялото си и да бъдеш здрав през цялата година. Точно с тази мисия се е заел Калин Василев, организатор на „ТърновоRUNs“ – движение, набиращо все по-голяма популярност у нас. То има за цел чрез създаване на една активна, социална и здравословна среда, да измъкне Велико Търново и България от здравословните проблеми и негативни здравни статистики, в които потъва нашето общество с всеки изминал ден. Но кой е Калин и как стига до идеята за „бягството“? Завършил природо-математическа гимназия в града, той получава стипендия в американски колеж, където защитава бакалавърска степен по биология и химия. Неговото академично развитие не спира дотук, а продължава първо с докторска степен по генно инженерство в университета Карнеги Мелън и специализация в Кеймбридж. И така идва моментът, когато Калин трябва да поеме следващата стъпка – блестяща кариера или кратка почивка от вихрушката. Той избира второто и се връща в България.

СнимкаБългария винаги е била в мислите ми. Постоянно следях ситуацията в страната ни и очаквах подходящ момент да си дам почивка и да се върна тук. През 2014 г. реших да се прибера за 6-7 месеца. Поддържах контакти с много младежки организации, а и понеже съм аматьор бегач имах и много познати в тези среди и не съм се притеснявал, че няма какво да правя. Срещнах се с много позитивни и усмихнати хора и това ме накара да остана повече. И тук идва моментът с преминаване към идеите, които имах по това време.

От 8 години Калин се занимава с бягане и йога. Черпи идеи и вдъхновение от своите калифорнийски приятели, които го информират за новите течения в тази сфера. Така, когато се връща в страната ни, вижда,че тук има почва и нужда за развитие на подобни идеи. Калин е от лекарско семейство и му е заложено да помага на хората. Но ключът за него е в превенцията, а не в модерната медицина, при която хората зависят от фармацевтичните компании.

Снимка

В началото на 2014 г. стартирах моята група за движение и здраве във Велико Търново. Около 8 месеца нямаше почти никакво развитие и интерес. Без подготовка, но с лични познания и натрупан опит през годините се опитвах да развия идеята. Сам си печатах флаери, обикалях града и събирах последователи. В същото време търсех отговор на това какво да правя с живота си, дали да се върна в чужбина или да остана тук. Но дойде момент, когато реших, че трябва да дам всичко от себе си. Започнах да пиша по медиите, облепих целия град в плакати и изведнъж нещата се раздвижиха, последователите нараснаха. И както бяхме 2-3-ма, след няколко месеца вече наброявахме стотици. В началото всеки казваше, че сме чудо за три дни, но оцеляваме вече над 2 години.

Снимка

Целият проект е абсолютно безвъзмезден, а това струва много време, труд и опит. Всички тренировки се провеждат на открито, като за целта не е необходимо специално фитнес оборудване. Упражненията са разработени така, че да използваме тялото си като уред за тренировки. Стратегията и желанията на Калин са да повиши цялостното ниво на здраве у хората. За това един от основните му приоритети е да задържа вниманието на участниците и да ги приобщава към идеята. Така диапазонът от събития придобива разнообразен облик и предлага походи, йога срещи, различни здравни семинари. Но дали ефектът „ТърновоRUNs“ ще прерасне в нещо по-голямо?

Снимка

Имам една крилата фраза – Велико Търново е новата столица на здравето. Мечтата ми е в нашия град да направим безплатен здравен информационен център, където хората да могат да получават консултации за подобряване на здравословното си състояние. Мисия здраве трябва да е с абсолютен приоритет, а това няма да се случи само с няколко тренировки в парка. Надявам се, че един ден тя ще се разрасне и във всеки град ще има такива центрове, които ще изградят национална мрежа, като по този начин ще обърнем нещата в позитивна посока.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38